Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zatím bez Veselého a Satoranského. Basketbalisté začali s přípravou na boj o Rio

Praha - Jen před několika týdny skončila sezona třeba pro účastníka Final Four Euroligy Jana Veselého. A opora Fenerbahce stejně jako basketbalista Barcelony Tomáš Satoranský zatím po dlouhém ročníku odpočívají. Jeho spoluhráči z reprezentace už ale začali s přípravou na nejdůležitější boj českých basketbalistů za poslední roky. Nechybí na něm ani vycházející hvězdička českého basketbalu, Patrik Auda.

Patrik Auda v utkání proti Chorvatsku
zdroj: imago sportfotodienst

Do Itálie by už měl za týmem přicestovat Jan Veselý, který dnes může s Fenerbahce slavit turecký titul. "Plán je, že Jan bude v Itálii s námi. Doufám, že to stihne alespoň na dva zápasy. Nikdy jsem si nemyslel, že budu takovým fanouškem Fenerbahce a Barcelony, aby získaly titul v co nejrychlejší možné době," usmíval se trenér Ronen Ginzburg, který je ale smířený s tím, že kompletní tým i se Satoranským bude mít až na konci června, tedy jen pár dní před startem kvalifikace v Bělehradě.

Další hráči ze zahraničí Adam Pecháček a David Jelínek se k týmu připojí dnes večer. Mužstvo tak naopak ještě tento týden minimálně jeden hráč opustí. Navíc zdravotní potíže trápí děčínského Tomáše Pomikálka. Aktuálně tým pracuje především na zažití automatismů při signálech a systémech v obraně i útoku.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté začali s přípravou na Rio, připojil se i Auda

"Především se snažím kluky po dlouhé sezoně udržet čerstvé a plné energie. Forma není problém, spíše to, aby nebyli moc unavení. Je třeba udržovat dobrou pohodu v týmu a jejich mysl čerstvou. Trénink proto musí být i zábava," řekl Ginzburg.

K tomu využívá především různé soutěže ve střelbě. Došlo ale i na piškvorky, které hráči vyplňují kužely na půlící čáře v rámci driblinkové soutěže. "Podobné legrácky jsou hodně důležité. Máme spoustu tréninků na systémy v obraně i útoku, a když to děláte dvakrát denně týden v kuse, tak koncentrace klesá. A tohle je cvičení, které situaci odlehčí, je u toho sranda a pozvedne to morálku, že se odpoledne jde do dalšího tréninku s radostí. Musí to být ale na konci tréninku, předtím se normálně maká," řekl prostějovský střelec Lukáš Palyza.

Na konci týdne už tým čekají první zápasy, na turnaji v Itálii se Češi utkají s domácím výběrem, Tureckem a Čínou. "Především půjde o budování týmové chemie. Chci si ověřit výkonnost některých hráčů, kteří by nám mohli v kvalifikaci pomoci a doplnit loňský úspěšný tým," řekl Ginzburg.

Pro hráče reprezentační příprava začne právě až v Itálii, zejména pro ty z Nymburku. "Zatím ani nevnímám, že už začala reprezentace, protože jsme ve stejné hale, jsou tu stejní hráči i stejný trenér, sedím na svém místě v šatně," řekl nymburský i reprezentační kapitán Jiří Welsch. "V Itálii se budeme snažit udržet zejména v herním rytmu a co nejlépe se připravit na kvalifikaci," dodal.

Program basketbalové reprezentace v přípravě před kvalifikací

16. června: ČR - Čína (v Itálii)
17. června: Itálie - ČR (v Itálii)
18. června: ČR - Turecko/Čína (v Itálii)
26. června: Chorvatsko - ČR (v Chorvatsku)
28. června: ČR - Tunisko (Praha)
29. června: ČR - Tunisko (Praha)
30. června: ČR - Mexiko (Praha)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články