Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Češi jdou na Chorvaty. Ve hře je nejen čtvrtfinále, ale i olympijská kvalifikace

Lille – České basketbalisty táhne sen o čtvrtfinále, od rozdělení Československa ještě nikdy
nebyli na ME mezi nejlepší osmičkou. Ale v zápase s Chorvatskem není v sázce jen to. Ještě před nedávnem vize utopických rysů, tedy účast na olympijských hrách v Riu, může získat konkrétnější obrysy. Postup do čtvrtfinále bude totiž téměř jistě znamenat účast v olympijské kvalifikaci. Přímý přenos nabídne od 12:00 ČT sport a náš web.

Ilustrační foto

"Já ze své pozice vnímám tento zápas jinak. Pro mě by to nebyl jen konec šampionátu, ale s největší pravděpodobností i konec reprezentační kariéry. Takže se hraje o hodně," připustil kapitán Jiří Welsch. "Každý zápas byl důležitý, ale teď se bude rozhodovat, jestli pojedeme domů, nebo tady budeme další týden. A my domů nechceme," řekl.

Do kvalifikace o Rio postoupí třetí až sedmý tým z Eurobasketu, ale i osmá příčka velmi pravděpodobně bude stačit, jelikož jeden ze tří kvalifikačních turnajů by měla hostit Evropa, která by tak dostala místo navíc.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští basketbalisté si na Chorvaty věří

O to větší motivaci budou Češi proti Chorvatům mít. Jde však o papírově velmi silného soupeře, který byl před dvěma lety v semifinále, když předtím ve skupině porazil právě i Českou republiku 70:53. "Vzpomínám si, že jsme zahodili strašně moc trestných hodů, že jsme poločas měli výborně rozehraný, ale zklamala nás střelba. Oni věděli, že hrajeme rychle dopředu, hodně nás zastavovali. Myslím, že nyní ale máme silnější tým, abychom si s tím lépe poradili. Jako třeba proti Litvě," prohlásil rozehrávač Tomáš Satoranský.

Ani Chorvaté v posledních dvou letech nestagnovali. Naopak jim dospěli dva velcí talenti Dario Šarič a Mario Hezonja, kteří se v nové sezoně pokusí prorazit v NBA. Vedle nich má ale trenér Velimir Perasovič k dispozici celou řadu zkušených hráčů v čele s pivotem Antem Tomičem, křídly Bojanem Bogdanovičem, Krunoslavem Simonem či kapitánem Rokem Ukičem.

Talentovaný tým může překvapit

"Mohl to být určitě snazší soupeř než Chorvatsko, ale takový je život. Chorvatsko má jednu z nejlepších podkošových dvojic, Tomiče se Šaričem, a spoustu zkušených hráčů na perimetru. Mají velmi dobrý tým, který byl na minulém Eurobasketu čtvrtý. Takže nás čeká super zápas, ale i my hrajeme dobře, takže nevidím důvod, proč je minimálně hodně nepotrápit," prohlásil křídelní hráč Vojtěch Hruban.

Podobný názor má i Blake Schilb. "Bude to těžký zápas. Ale hrajeme dobře po celý šampionát, takže musíme pokračovat v naší hře, věřit si a dál se učit. Jsme velmi talentovaný tým a myslím, že můžeme zahrát dobré utkání. Každý je porazitelný," burcoval Američan s českým pasem.

"Na Tomiče se asi primárně zaměří Honza Veselý a my s Petrem Bendou mu budeme pomáhat. Naštěstí máme průpravu od Jonase Valančiunase, tak ho snad zvládneme," uvedl pivot Pavel Houška. "Tomič není tak mohutný, Honza Veselý ho musí bránit na rychlost. Aby chodil kolem něj a bránil ho co nejvíc zepředu, aby mu zabránil míče vůbec dostat. Bude mít těžkou práci, protože Ante Tomič je jedním z nejlepších pivotů v Evropě, proto ho v tom nesmíme nechat samotného," dodal Welsch.

Kapitán Jiří Welsch o taktice

"Nejsou tak dobrý obranný tým. Musíme být agresivní, musíme je atakovat, ne jen se uchýlit ke střelám z dálky, musíme se snažit běhat. Také musíme být připraveni na zónu, kterou teď na nás všichni zkouší. Měli bychom ještě víc běhat jako proti Ukrajině, abychom jim neumožnili zónu postavit. Musíme se snažit je přeběhnout a dát co nejvíce jednoduchých košů."

Naději dává i fakt, že na turnaji dosud bylo hned několik výsledkových překvapení a většině favoritů se nedaří tolik, jak se očekávalo. "Tento turnaj ukázal, že skoro všichni soupeři se dají porazit. Byla tu spousta vyrovnaných zápasů. Chorvaté také nejsou tak dominantní, měli trošku problémů. Takže můžeme pomýšlet na dobrý zápas," uvedl Satoranský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články