Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Porážka s Litvou mrzí. Byl to ale krásný zápas, myslí si Hruban

Riga/Lille - Čeští basketbalisté ještě nestihli pořádně vychladnout po náročném utkání s Litvou a už nasedali do letadla, které je z Rigy ještě během noci přepravilo do francouzského Lille. Tam je čeká vyvrcholení mistrovství Evropy na místním fotbalovém stadionu Stade Pierre-Mauroy pro 27 tisíc fanoušků. V neděli nastoupí v pravé poledne v osmifinále proti Chorvatsku.

Zápas Litva - Česko
zdroj: ČTK/ZUMA

Utkání s Litvou bylo hořkosladké. Reprezentant Vojtěch Hruban na něj bude vzpomínat v dobrém. Dojem z vydařeného souboje mu zkazil jen výsledek, tedy těsná prohra 81:85 po prodloužení. "Prohra mrzí hodně, protože Litva šla porazit. Ale doufám, že se na to s odstupem času podíváme jako na krásný zápas. Já sám se na něj jednou rád podívám," prohlásil Hruban.

Se spoluhráči si uvědomuje, že výhodnější nasazení do pavouka vyřazovací části si český tým pokazil hlavně zbytečnou porážkou s Lotyšskem, kdy nefungovala střelba. "To mrzí určitě. Kdybychom podali proti Lotyšsku výkon jako dneska, tak je sfoukneme o dvacet a teď jsme druzí a nemáme se o čem bavit. Ale to je jen kdyby. Takový je basket. Někdy to jde, někdy ne," prohlásil Hruban.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Litva

Proti Litvě už šlo hlavně o to, jestli se povede favorita překvapit. Jednodušší by to bylo, kdyby na marodce zůstal nemocný pivot Jonas Valančiunas, jedna z největší hvězd turnaje ale po vysoké horečce vstala z postele a výraznou měrou pomohla Litvě k vítězství. Nejen v útoku, ale i dobrou obranou na Jana Veselého. Ten se pak nechal vyprovokovat a vyfauloval se po technické chybě.

"Bez Valančiunase by to asi vypadalo jinak. Ale myslím, že i tak jsme mohli vyhrát. Škoda, že se Honza vyfauloval. Rozhodčí mu pískli dva tři souboje, kterých je padesát za zápas, a Honza je temperamentní povaha, když to řeknu diplomaticky," popisoval Hruban.

Z Rigy do Lille speciálem FIBA

Protože se šampionát koná poprvé ve čtyřech různých zemích, musí se na play-off týmy sjet na jedno místo. Organizátoři proto naplánovali přesun ihned po konci základních skupin. Na letišti čekal na čtyři postoupivší týmy speciál. "Je to velká pomoc, že nám FIBA ulehčila cestování a poslala nám vlastní letadlo. Nemusíme se moc zdržovat na letišti. Cestování je obecně komplikované, zvláště po tak těžkém zápase. Z Barcelony jsem ale zvyklý, že charterem je to pohodlnější," řekl ještě v Rize rozehrávač Tomáš Satoranský.

Hráči si odpočinou, trenéry čeká šichta

Jedinou komplikací je, že organizátoři pro český tým naplánovali v Lille oficiální trénink už na dopoledne. Manažer výpravy Michal Šob tak bude shánět náhradní prostor, ve kterém by tým mohl trénovat až odpoledne mimo oficiální haly, aby hráči mohli dospat procestovanou noc. "Trénink nám snad posunou, takže dopoledne to dospíme," dodal Hruban.

Realizační tým si uvědomuje, že po náročné skupině a pěti zápasech v šesti dnech je nyní odpočinek klíčový. To trenéři odpočívat nebudou, jelikož je čeká důkladná analýza hry osmifinálového soupeře Chorvatska. "Kluci si musí hlavně odpočinout, proto proběhne jen lehčí trénink. Šichta čeká nás trenéry, abychom šli po taktické stránce do zápasu co nejlépe připraveni. Ve skautingu ale máme náskok, protože jsme Chorvatsko viděli už v přípravě a máme i videa ze všech jejich zápasů ve skupině. Takže budeme maximálně připraveni," řekl asistent trenéra Lubomír Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články