Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Čeští basketbalisté si na úvod ME smlsli na Estoncích

Riga - Skvěle do mistrovství Evropy vstoupili čeští basketbalisté a už v úvodním duelu potvrdili, že to s postupem do čtvrtfinále myslí vážně. V utkání s outsiderem skupiny D od samého začátku dominovali, v poločase vedli 43:24, a i když v poslední čtvrtině čeští reprezentanti výrazně zvolnili a dovolili Estoncům snížit, nakonec nad pobaltským soupeřem zvítězili 80:57. Tým za vítězstvím táhla zejména dvojice Blake Schilb a Jan Veselý, který za 22 minut zaznamenal 16 bodů a osm doskoků. Další utkání sehrají Češi v neděli proti Ukrajině od 20:30 a přímý přenos můžete sledovat na ČT sport a našem webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih ME v basketbalu: Česko - Estonsko

"Byl to pro nás dobrý zápas. Dlouho jsme se na něj připravovali. Hráči odvedli to, co jsme po nich chtěli. Estonci měli v přípravě velmi dobré výsledky, my je nepodcenili a vybojovali velmi cenné vítězství, které jsme na začátek potřebovali," řekl trenér Ronen Ginzburg. "Mám velmi zkušené hráče, kteří nám v první půli dobrým výkonem zápas usnadnili. Díky tomu si mohl zahrát celý tým a pošetřili jsme síly na další zápasy," dodal. 

Estonce, kteří na velkém turnaji startují poprvé od roku 2001 díky triumfu v 1. kole kvalifikace, podporovalo v lotyšské metropoli téměř sedm tisíc jejich fanoušků. V bouřlivém prostředí začal soupeř s velkým sebevědomím, to mu však brzy narušil Veselý, který od začátku kraloval pod oběma koši.

Dobře bránil, útočil, hecoval spoluhráče a ukazoval, proč ho organizátoři vybrali mezi hlavní hvězdy šampionátu a proč je po celé Rize vidět na plakátech. Výrazně mu sekundoval i Blake Schilb, který potvrzoval pověst střelce a v první čtvrtině dal polovinu českých bodů. To Estonci se proti české obraně těžko prosazovali a střelba z dálky jim nevycházela tak, jak jsou zvyklí. "Naším cílem bylo zastavit jejich nájezdy a vyhazování na střelce z dálky, a to se poměrně dařilo," potěšilo Veselého. 

Český náskok začal rychle narůstat a ve druhé čtvrtině už to bylo o 20 bodů. Češi téměř neztráceli míče, navíc i pivot Petr Benda nezvykle trefil dvě trojky. A když se povedlo zachytit i nástup do druhé půle, bylo o vítězi v podstatě rozhodnuto. Estonští fanoušci oslavovali téměř každý dosažený koš, české obraně ale dělal větší problémy jen Siim-Sander Vene. V závěru třetí části už byla z utkání spíš česká exhibice a do poslední čtvrtiny šli Češi s vedením o 29 bodů.

Trenér Ronen Ginzburg si tak mohl dovolit protočit kompletní dvanáctku hráčů. Estonci sice poté ztrátu trochu snížili, ale Češi už si výhru ukrást nenechali, i když Veselý se Schilbem už nehráli. "Jsem rád, že si zahráli všichni, to ještě podpoří pohodu v týmu," řekl Veselý. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články