Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Basketbalistky prohrály s Běloruskem a přišly o Veselou

Trélazé (Francie) - České basketbalistky mají za sebou nevydařený vstup do mistrovství Evropy. V úvodním vystoupení ve skupině D prohrály 39:60 s Běloruskem. Navíc možná přišly o klíčovou hráčku Janu Veselou, která si hned v úvodu poranila koleno. Druhé utkání sehrají v neděli proti Litvě, která dnes prohrála s Chorvatskem 77:89.

České basketbalistky
zdroj: ČT24

České reprezentantky začaly hodně nervózně, navíc s nimi otřáslo rychlé zranění Veselé, která si už ve čtvrté minutě v souboji o míč poranila koleno. V prvních šesti minutách hry se tak Češky nedokázaly prosadit jinak než z trestných hodů. Výsledkem byla katastrofální první čtvrtina a manko o 16 bodů.

"Zranění Jany na mužstvu nechalo velkou stopu. Je to škoda, nebýt toho, tak jsme možná prohrály, ale ne takovým rozdílem," řekl trenér Lubor Blažek. "Nemám oprávnění hovořit o zdravotním stavu hráčů, ale mám pocit, že Jana do konce turnaje nenastoupí," dodal. Krátká přestávka po první čtvrtině týmu pomohla, české lvice se vzpamatovaly z šoku a přešly na zónovou obranu.

Bělorusky začaly mít v útoku problémy a šest minut nedaly ani bod. Češky toho využily a šňůrou 9:0 se vrátily do hry. Hlavní zásluhu na tom měla Michaela Zrůstová, která dala 10 z úvodních 12 bodů. Zbytečné chyby v rozehrávce však daly Běloruskám možnost znovu odskočit na dvouciferný rozdíl. Ve druhé půli pak Češky pokračovaly v trápení s útokem a nadřely se na každý bod. A tak, i když se jim poměrně dařilo v obraně, manko se jim stáhnout nedařilo.

Naopak v závěrečné čtvrtině Bělorusky zvýšily na rozdíl 15 bodů; bylo rozhodnuto a hrálo se jen o konečnou výši skóre. "Obrana byla poměrně dobrá, ale útok byl špatný. Dnešek je třeba vystrnadit z hlavy a vyvarovat se splínů. Stále myslíme na postup na mistrovství světa," ubezpečil Blažek, který je přesvědčen, že v zřejmě klíčovém utkání s Litvou předvede jeho tým zcela jiný výkon. "Litevky nemají takovou sílu pod košem, tak věřím, že se tam budeme prosazovat a uleví se hráčkám zvenku a bude to lepší," dodal.

Skupina D:

ČR - Bělorusko 39:60 (5:21, 17:27, 29:39)

Nejvíce bodů: Zrůstová 14, Hanušová 8, Hindráková 6 - Levčenková 14, Tarasavová, Lichterovičová a Veremejenková po 10. Rozhodčí: Pizzaro (Šp.), Sergio (Portug.), Ozlem (Tur.). Fauly: 17:16. Trestné hody: 8/6 - 14/12. Trojky: 1:2.

Litva - Chorvatsko (26:22, 45:43, 64:68)

Nejvíce bodů: Petronyteová 23, Paugaiteová 14, Visgaudaiteová a Salkauskeová po 11 - Sliškovičová 19, Ivezičová 17, Mišuraová 15, Ciglarová a Lelasová po 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy