Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bartoň bude hrát za USK Praha

Praha - Jeden z nejlepších českých basketbalistů uplynulé dekády Luboš Bartoň se po 14 letech vrací do české ligy. Dohodl se na angažmá s pražským USK. Nastoupit by měl už ve čtvrtečním duelu s Ostravou.

"Příchod Luboše Bartoně do USK Praha má více než jen sportovní rozměr. Náš klub obvykle startuje mladé hráče do velkého basketbalu, výchova mladých hráčů však vyžaduje osobnostní růst a zkušenosti, a právě proto bude pro nás ctí spolupracovat s hráčskou osobností evropského formátu ověnčenou řadou zkušeností a úspěchů," řekl manažer USK Petr Jachan.

Dvaatřicetiletý Bartoň naposledy působil v české lize v roce 1998 v dresu Děčína, se kterým tehdy v pátém utkání série proti Brnu získal bronzovou medaili. Následně odešel do USA na univerzitu. Po neúspěšné snaze dostat se do NBA zamířil zpět do Evropy, kde si zahrál za Boloňu, Badalonu a především za slavnou Barcelonu. Vyhrál Evropský pohár, Španělský pohár a odehrál pět sezon v Eurolize, kterou v roce 2010 s Barcelonou vyhrál.

Návrat do Děčína nevyšel

V létě mu však skončila smlouva a i vinou ekonomické krize ve Španělsku čekal na novou nabídku marně. Nakonec se tak rozhodl po letech vrátit domů. Původně chtěl do Děčína, kde začínal, ale nakonec se dohodl s devátým klubem aktuální tabulky. "Děčín jsem kontaktoval. Bohužel má nemalé problémy a nemohl si dovolit v současné situaci můj příchod do týmu. Tak jsem souhlasil s dočasným angažmá v USK," řekl Bartoň.

Je připraven, že ho s návratem bude provázet i zvýšený tlak. "Očekávání zřejmě bude vysoké, ale myslím si, že je to jenom dobře. Člověk musí být motivován a já v tomto okamžiku kariéry vítám kteroukoliv výzvu," dodal.

Bartoň má kromě zahraničních angažmá na kontě také několik desítek reprezentačních zápasů. Startoval i na ME 1999 a 2007. Z úspěšného kádru z roku 1999 už je spolu s Jiřím Welschem posledním aktivním hráčem. Welsch se v této sezoně rovněž vrátil do Česka, hraje za mistrovský Nymburk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články