Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenéra Bobrovského u ženské basketbalové reprezentace vystřídá Veverka

Praha - Úspěšný trenér ženské basketbalové reprezentace Jan Bobrovský dnes odstoupil ze své funkce u národního týmu. Učinil tak po úterní schůzce basketbalového výboru, který se rozhodl neprodloužil s dosavadním trenérem smlouvu. Jeho nástupcem se stal Bobrovského asistent u týmu Gambrinus Brno Milan Veverka. Nový kouč má před sebou vystoupení se svým týmem na červnovém mistrovství Evropy, které bude hostit Lotyšsko. Rozhodnutí Bobrovského dnes oznámilo vedení národní basketbalové federace.

"Být trenérem reprezentace je obrovsky zavazující, zvlášť po tom všem, co s týmem dokázal Jenda Bobrovský. Je to pro mě velká pocta, absolutní vrchol. Moc bych si přál, aby reprezentaci stejně braly i hráčky samotné," řekl Veverka na dnešní tiskové konferenci v Praze. V nejbližší době ho čekají pohovory s hráčkami, aby si ujasnil, s kým může počítat. "Počítám s tím, že tlak, který byl až nespravedlivě velký vůči Jendovi, bude i na mě. Hlavně před tím, až se bude blížit mistrovství světa u nás v příští roce. Ale nebojím se," uvedl Veverka. 

Veverka má smlouvu na dva roky s opcí na její případné prodloužení do olympiády v Londýně v roce 2012. Veverkovým asistentem bude Miroslav Volejník, který spolupracoval už s Bobrovským. Dalším členem realizačního týmu bude Marian Jelínek, někdejší dlouholetý kouč mládežnických reprezentačních výběrů.

Basketbalová federace o změně trenéra rozhodla minulé úterý, kdy
neprodloužila smlouvu s Bobrovským. Ten u národního týmu působil od roku 1997, tým pod jeho vedení získal stříbro na mistrovství Evropy v roce 2003, o dva roky později Češky kontinentální mistrovství vyhrály. Na mistrovství světa v Brazílii v roce 2006 skončily šesté. Bobrovský se s týmem dvakrát představil i na olympiádě, před pěti lety v Aténách obsadil páté a loni v Pekingu sedmé místo. "Loučíme se s nejúspěšnějším trenérem ženských týmů v české historii. Ale už nastal čas na změnu," uvedl předseda federace Zdeněk Zajíček.

Milan Veverka

- narozen 25. září 1951

- trénoval celek Brna, Ostravy, české juniorské reprezentace, ženský národní tým Švédska, ruský Jekatěrinburg, naposledy asistent trenéra Gambrinusu Brno

Jan Bobrovský

- narozen 29. března 1945

- bývalý reprezentant (252 startů), vicemistr Evropy z roku 1967

- hráčskou kariéru strávil v Brně, Olomouci, Žilině

- Jako trenér působil u mužského týmu Zbrojovky Brno, mužské i ženské reprezentace, největšího ohlasu dosáhl jako hlavní trenér ženského Gambrinusu Brno

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články