Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Basketbalisté trénují před kvalifikačními duely. Času je málo, ví Ginzburg

Kompletní kádr má k dispozici trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg. Reprezentace se v Poděbradech připravuje na pokračování kvalifikace o MS, ve které ji čekají výběry Bulharska a Islandu. Času na přípravu je však málo.

Ondřej Balvín
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Tentokrát je to ještě horší než v listopadu, protože času a tréninků bude ještě méně. Mezi zápasy v Bulharsku a na Islandu nebude kvůli přesunu dokonce ani jeden," upozornil Ginzburg na omezený čas na přípravu. "V tomhle postup FIBA vůbec nechápu. My trpíme v tomto kvalifikačním okně ze všech týmů ve skupině nejvíc, protože hrajeme dvakrát venku a s náročným přesunem, ale musíme to akceptovat," dodal kouč. "Tréninků moc nebude, ale zkusíme něco vymyslet během pár hodin při přestupu v Londýně a něco klukům nachystáme. Minimálně video při přesunu z Bulharska stihnout musíme," dodal.

I kvůli tomu nominoval prakticky stejný kádr jako v listopadu. Pouze se po zranění vrací dlouholetý reprezentant Lukáš Palyza a jediným nováčkem je Václav Bujnoch z Opavy. "Už se trochu známe, což je dobře, ale v součtu s tím minulým oknem máme na přípravu jen týden a půl, a to je složité dopilovat chemii v týmu a zvyknout si na styl hry každého spoluhráče," připouští pivot Ondřej Balvín.

Češi proto využívají na přípravu i známé prostředí nymburského sportovního centra s tím, že hráči bydlí v hotelu v nedalekých Poděbradech. Odtud ve čtvrtek zamíří do Bulharska, kde je čeká v pátek další zápas kvalifikace. A v neděli duel na Islandu. Pokud by zápasy zvládli, výrazně by se jim pootevřely dveře na světový šampionát, kde bylo naposledy Československo v roce 1982.

Lukáš Palyza: "Je to pořád dlouhá cesta. Když se v listopadu vyhrálo ve Finsku, které má být nejtěžším soupeřem, tak už všichni myslí, že vyhrajeme skupinu bez porážky. Ale je třeba nic nepodcenit. Myšlenka na mistrovství světa je samozřejmě obrovská motivace. Všichni po tom toužíme. Ale teď je důležité dát mistrovství světa bokem a soustředit se jen na to, že teď jedeme do Bulharska."

Trenéra Ginzburga ještě před odjezdem čeká zúžení nominace, jelikož má k dispozici 14 hráčů. Dá se očekávat, že dá přednost kádru z listopadu a doma nechá mladé Ondřeje Sehnala a Bujnocha. Oba však podle něj mají velký talent, chce s nimi pracovat a o nominaci se perou.

"Třeba Bujnoch je velice talentovaný. Nejsem si jistý, jestli si je sám vědom míry svého talentu. Pokud ano, tak by měl na hřišti spát. Federace má plán, jak těmto talentovaným hráčům pomoct a po tomto kvalifikačním okně s tím začneme. Václav má potenciál a karty, se kterými teď může hrát," dodal Ginzburg.

Český tým čekají těžší soupeři než v prvních zápasech. Bulharsko získalo posilu z Barcelony, Aleksandara Vezenkova. "Je to pro ně důležitý hráč. Bulhaři navíc teď mají k dispozici také naturalizovaného rozehrávače Dee Bosta ze Štrasburku, je skvělý, umí skórovat i tvořit," řekl Ginzburg o rodilém Američanovi se zkušenostmi z letní ligy NBA a Euroligy.

Také Island by měl být v silnější než v listopadu v Pardubicích. Posílit ho má pětatřicetiletý bývalý euroligový hráč Jón Arnór Stefánsson a také dvacetiletý 216 cm vysoký pivot z Valencie Tryggvi Hlinason. "S Hlinasonem vypadá hra Islanďanů jinak, najednou mají i výšku. S těmito dvěma hráči v sestavě soupeře to pro nás bude mnohem těžší," ví Ginzburg.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články