Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Trenér házenkářek Bašný: Budu spokojený s umístěním do 13. místa

Luhačovice (Zlínsko) - Přestože české házenkářky nastoupí do bojů mistrovství Evropy ve Švédsku s omlazeným kádrem, trenér Jan Bašný věří, že tým na turnaji zanechá dobrou stopu. Češky v základní skupině narazí na tři bývalé vítěze šampionátu Maďarsko, Černou Horu a Dánsko. Základním cílem je podle něj skončit do 13. místa, které jako poslední zaručuje první losovací koš pro play-off o mistrovství světa.

Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Už to, že jsme se na šampionát dostali, je pro náš omlazený tým dost veliký úspěch, kvalifikační skupinou jsme prošli víceméně suverénně. S čím bych byl spokojený? Základní, nejdůležitější cíl je dostat se do prvního losovacího koše pro play-off o světový šampionát, což znamená skončit do 13. místa," řekl Bašný.

"Je rozdíl hrát play-off s někým, který postoupil z první fáze kvalifikace, nebo hrát s medailistou z Eura. Další cíl je vyhrát aspoň jeden zápas. To může, ale i nemusí stačit k postupu dál," dodal Bašný. Jeho celek se představí na velké akci po třech letech, v roce 2013 obsadil na světovém šampionátu 15. místo. Kádr se od té doby změnil a řada zkušenějších hráček skončila. V týmu není žádná třicátnice.

Trenér Bašný: "V porovnání s předchozím šampionátem zůstalo sedm hráček, tým prošel generační a hráčskou výměnou. Je to úplně jiný tým a nedá se to srovnávat, jestli je horší, nebo lepší. Je to mladý tým a je zbytečné na něj vytvářet moc velký tlak."

Bašný věří, že na tým nedolehne tíha velké akce. I proto Češky odcestují do dějiště turnaje až den před pondělním úvodním zápasem s Maďarskem. "Síla toho týmu je ne v nějakých individualitách, ale v tom, že je tým schopen společně něco dokázat.

Předpokládám, že ty hráčky, na které to nedolehne, podrží ty jiné," uvedl Bašný. "Že vždy tam je nějaká skupinka, která je schopna to zvednout. Jako to bylo na předchozích šampionátech, kde jsme taky nebyli nijak zkušení. Chtěl bych tu odpovědnost rozložit mezi celý tým, naše hra musí být nepředvídatelná," dodal Bašný.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky zahájí ME proti Maďarkám

Jeho celek vstoupí do turnaje proti Maďarsku, které na minulém Euru skončilo šesté a v roce 2012 vybojovalo bronz. "Mají velké ambice. Možná ještě ne na tomhle šampionátu, ale na nějakých dalších. Hodně do týmu investují, i do házené obecně. Výborná obrana, výborná brankářka, v přípravě relativně suverénně všechno vyhrávaly," podotkl Bašný.

Druhým soupeřem budou mistryně Evropy a stříbrné olympijské medailistky z roku 2012 Černohorky, které minule na Euru skončily čtvrté a letos na hrách v Riu obsadily předposlední místo. Skupinu Češky uzavřou proti osmému týmu z minulého ME Dánsku. Do další fáze postoupí první tři celky.

"Dánsko je pro nás blbé v tom, že se nám nikdy nepodařilo s nimi zahrát dobré zápasy. Jejich hra je hrozně rychlá a to nám moc nevyhovuje. Jako Nizozemky," srovnával Bašný. "Černá Hora je trochu neznámá. Obměnili hráčky, trenér zůstal. Na první pohled to vypadá, že by to mohlo jít přes Černou Horu, ale já tomu moc nevěřím. Takový tým, který získal x medailí, se dvakrát nemine," dodal Bašný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články