Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Kouč Deans: Být členem Barbarians je pro ragbisty privilegium

Praha – Trenér Robbie Deans není v ragbyovém světě žádnou tuctovou postavou, koučoval například na mistrovství světa výběr Austrálie. Přesto si velmi váží možnosti vést hvězdný výběr Barbarians, který se poměří na pražské Markétě s českou reprezentací. Zápas u příležitosti oslav 90 let českého ragby považuje za mimořádnou zkušenost a šanci ukázat českému publiku to nejlepší z tohoto sportu. Přímý přenos sledujte od 18:10 na ČT sport a našem webu.

Trenér Barbarians Robbie Deans
zdroj: Reuters autor: Daniel Munoz

"Je skvělé tady být. Je to absolutní privilegium, patřit k Barbarians. Cestujete za zápasy, poznáváte nové lidi a poznáváte různou kulturu. Uvědomuju si, že mám štěstí, když můžu být trenérem tohoto týmu, který vystihuje vše dobré z ragby," řekl Deans.

Sedmapadesátiletý trenér, jenž vedl v letech 2008 až 2013 reprezentaci Austrálie a v kariéře působil i jako asistent u národního týmu Nového Zélandu, má k dispozici řadu hvězd. Mezi Barbarians je kvarteto z novozélandských "All Blacks" včetně dvojnásobného mistra světa Bena Frankse, novozélandský reprezentant v sedmičkovém ragby Matt Faddes, ale i hráči z australské reprezentace či Jihoafrické republiky.

"Hodně hráčů z toho týmu jsou profesionálové, takže tohle je pro ně zároveň úžasná změna oproti každodennímu režimu, který jinak mají. Je to o duši této skvělé hry, kterou milujeme. Milujeme prostě ragby jako takové," prohlásil Deans.

Jeho svěřenci hrají bez nároku na honorář. "A o tom je i celý tenhle unikátní koncept týmu Barbarians, v němž za jeden tým nastupují kluci, kteří jsou jinak na hřišti soupeři v barvách svých reprezentačních celků. A tyhle zápasy si hrozně užívají," podotkl Deans.

Gigantické Wembley, kde je v sobotu v souboji s JAR sledovalo téměř 47 tisíc diváků, vymění v úterý za skromnou Markétu. Tradiční místo plochodrážních závodů, kde se jezdí dlouhá léta i seriál Grand Prix, však pojme v úterý jen šest a půl tisíce diváků.

"Taková změna je ale přece fantastická," usmál se Deans. "Tady to bude takové hodně osobní. Jsem v Praze poprvé; vlastně jen dva hráči z celého výběru už Prahu znali před touto cestou, ale to přes ni jen cestovali. Teď je to jiné. Je to skvělá zkušenost, poznat zase jinou kulturu a krásné město," těšil se Deans.

V úterý před vyprodaným hledištěm očekává rychlé a atraktivní utkání. "Bude to zábavné. Myslím, že půjde o skvělé představení. A každý, kdo se zajímá o ragby, si určitě přijde na své, protože bude moct vidět velkou kvalitu," uvedl Deans.

"Věřím, že tím zároveň i pomůžeme českému ragby, protože to je také součást motivace tohoto týmu. A tradice 90 let, kterou tady máte, to už je dlouhá doba," připomněl Deans.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články