Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Barbarians se představí v Praze, nastoupí i mistr světa Ben Franks

Praha - Lepší oslavu devadesátileté historie českého ragby si fanoušci nemohli přát. Domácí reprezentace na pražském stadionu Markéta zahraje proti hvězdnému výběru Barbarians. Legendární celek složený z hráčů celého světa přivezl do Prahy hned pět členů novozélandských All Blacks, včetně dvojnásobného mistra světa Bena Frankse. Zápas je prakticky vyprodaný, poslední lístky půjdou do prodeje v úterý od 15 hodin přímo na stadionu. Přímý přenos sledujte v úterý od 18:10 na ČT sport a našem webu.

Barbarians v utkání s Jihoafrickou republikou
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

The Barbarian Football Club založil už v roce 1890 ragbista jménem William Percy Carpmael, který hrával za Univerzitu v Cambridge. Díky bohaté historii a vysoké hráčské kvalitě je klub opravdu prestižní záležitostí.

Stát se členem Barbarians a obléknout slavný příčně pruhovaný dres v kombinaci černé a bílé je pro každého obrovskou ctí. Legendární celek nemá stálý kádr ani vlastní stadion, hráči jsou do něj zváni na základě svých vynikajících kvalit a gentlemanského vystupování i mimo hřiště.

Barbarians jsou v ragbyovém světě unikátem, co do věhlasu se jim z mezinárodních výběrů mohou rovnat snad jen "British and Irish Lions", společná reprezentace britských ostrovů. Na konceptu Barbarians byly založeny i další podobné týmy třeba v Austrálii a na Novém Zélandu, asi nejznámější však jsou dodnes existující French Barbarians, což je all-star tým francouzské ligy.

Utkání je součástí letošního podzimního miniturné Barbarians po severní polokouli. V sobotu ve Wembley remizovali černobílí s Jihoafrickou republikou a po duelu v Praze je ještě čeká v Belfastu silný výběr Fidži. Souboj na břevnovském stadionu se tak do jisté míry vymyká.

Při tréninku, který navíc hvězdní hráči rozšířili o přípravu s mladými českými ragbisty různých věkových kategorií, se nicméně zdálo, že si zastávku v Čechách hodně užívají. "Je skvělé tady být. Jsem v České republice poprvé a hodně lidí mi návštěvu Prahy doporučovalo. Dnes se určitě podíváme po městě," řekl Franks.

"Je skvělé patřit do týmu Barbarians. Tohle jsou zápasy, do nichž jde člověk uvolněný a užívá si ragby. Když jsem v minulosti hrál proti menším ragbyovým zemím, vždy z nich byla cítit vášeň pro hru a hráli hodně fyzicky náročné ragby. Bude to zábava," řekl Franks.

Bývalý trenér Austrálie a někdejší asistent u All Blacks Robbie Deans bude mít vedle Frankse k dispozici třeba mlýnovou spojku a současného kapitána výběru Andrewa Ellise, mistra světa z roku 2011. Nový Zéland reprezentovali také vazač Luke Whitelock, tříčtvrtka Seta Tamanivalu a v sedmičkách Matt Faddes.

Ben Franks (vpravo) v dresu All Blacks
zdroj: re autor: Nigel Marple

"Jsme všichni nadšení z toho, že jsme přijeli hrát ragby do Prahy. Snad bude po zápase prostor pozvat členy českého týmu na večeři, dát si společně pár piv a trochu si popovídat," prohlásil Ellis.

"Ragby je globálním sportem a Barbarians jsou takovým duchem ragby. Sejdou se tu kluci z různých klubů i zemí, podívají se do různých koutů světa a hru si užívají. A Praha je navíc nádherným městem," řekl Ellis.

zdroj: ČT4

Ve výběru jsou třeba i Australan Paddy Ryan, Jihoafričané Robert Du Preez, Schalk Van Der Merwe nebo bronzový medailista z olympijských her Kwagga Smith. Většina nominovaných působí v Super Rugby, nejlepší ragbyové lize světa. V ní spolu hrají týmy z Nového Zélandu, Jihoafrické republiky, Austrálie, Japonska a Argentiny.

"Obecně je to tým postavený z hráčů, kteří se nedostali do výběru Austrálie nebo Nového Zélandu, které teď jedou na turné do Evropy. Fungují jako jejich záloha. Naprostá většina hraje Super Rugby, což je ta nejvyšší úroveň," říká bývalý reprezentant Jan Macháček, jenž sám odehrál za výběr několik zápasů v roce 1998.

Skórující Luke Morahan z Barbarians
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

Barbarians jsou známí tím, že chtějí divákům nabídnout ragby v jeho plné kráse a nejde jim o to, jak zápas dopadne. "Mají ve zvyku hrát takové moderní ragby, v němž jim nejde až tak o výsledek, ale spíše o to, aby odehráli pěkný ragbyový zápas. Tahle příležitost není každý den, takže si to budeme chtít naplno užít a předvést co nejlepší ragby. To nejlepší, co každý hráč v sobě má," řekl člen českého výběru Robert Voves.

Hvězdy Barbarians přitom hrají bez nároku na odměnu. "Nic za to nechtějí, platíme jen letenky a ubytování. Je to něco, jako kdyby přijel fotbalový tým s Messim, Neymarem, Ronaldem a dalšími. Každý z těch hráčů je špička ve svém oboru. Praha pro ně byla lákavou destinací. Předpokládáme, že se náklady pokryjí ze vstupného a od sponzorů," uvedl Charvát.

Soupiska Barbarians pro utkání s českou reprezentací:

Základní sestava: Schalk Van Der Merwe (JAR/Montpellier), Andrew Ready (Austrálie U20/Reds), Toby Smith (Austrálie/Rebels) - Dan Tuohy (Irsko/Ulster), Martin Muller (JAR U20/Lions) - Sam Carter (Austrálie/Brumbies), Ruan Ackerman (JAR/Lions), Kwagga Smith (JAR 7/Lions) - Nic Stirzaker (Austrálie/Rebels) - Richard Mo’unga (Nový Zéland U20/Crusaders) - Taqele Naiyaravoro (Austrálie/Waratahs), Robert Du Preez (JAR U20/Stormers), Matt Faddes (Nový Zéland 7/Highlanders), Luke Morahan (Austrálie/Western Force) - Clayton Blommetjies (JAR 7/Cheetahs).

Náhradníci: Akker Van Der Merwe (JAR/Lions), mlynář; Reggie Goodes (JAR/Hurricanes), pilíř; Ben Franks (Nový Zéland/Hurricanes), pilíř; Michael Fatialofa (Nový Zéland/Hurricanes), druhá řada; Brad Shields (Nový Zéland/Hurricanes), rváček; Jordan Taufua (Nový Zéland U20/Crusaders), rváček; Andy Ellis (Nový Zéland/Crusaders), mlýnovka; Melani Nanai (Samoa U20/Blues), křídlo.

Zdroj
ČT sport, iSport.cz, rugbyunion.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články