Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Islandská děkovačka v podání házenkářů Bergischeru. Paráda, říká reprezentant Babák

Wuppertal - Ty pozápasové děkovačky se staly celosvětovým hitem. Když se na letošním Euru ve Francii fotbalisté Islandu zdravili stupňovaným potleskem se svými fanoušky, šel z toho mráz po zádech. Z oslavy se stal rychle trend a vikingský válečný pokřik začaly napodobovat i jiné reprezentace. A nezůstalo jen u fotbalu. Nedávno na sociálních sítích zaujalo video házenkářů bundesligového klubu Bergischer, za který nastupuje i český reprezentant Tomáš Babák. Obviňovat jeho hráče z plagiátorství by ale nebylo fér, protože oslavy vedl Arnor Thor Gunnarson - bratr islandského fotbalového kapitána Arona.

Házenkáři Bergicher HC
zdroj: Sport1.de

Bergischer patří v nejkvalitnější házenkářské soutěži světa v posledních třech letech k týmům ohroženým sestupem. Jeho fanoušci si tak působení klubu v elitní společnosti užívají, přestože vstup do sezony zrovna ideální nebyl. První čtyři zápasy totiž Bergischer prohrál, obrat ale nastal v pátém kole na palubovce Wetzlaru, kde v dramatické koncovce uspěl 22:20. Tomáš Babák, který si odbývá bundesligovou premiéru po přestupu ze švýcarského St. Gallenu, se na vítězství podílel třemi zásahy.

V dalším utkání Bergicher už v domácím prostředí přetlačil Minden také rozdílem dvou branek 27:25. Babák se trefil čtyřikrát a mohl se spoluhráči a po strop zaplněnou třítisícovou halou oslavovat. "Začátek sezony byl náročný. Měli jsme nalosované těžké soupeře a do toho jsme se potýkali s množstvím zraněných hráčů. I já jsem byl herně nesvůj. Cítil jsem stres. Přece jen nová liga, nový klub i spoluhráči. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvyknul, ale jako tým jsme se naštěstí zlepšili a konečně vyhráli," prozradil Babák.  

Jičínský odchovanec si užívá atmosféru nejvyšší německé soutěže, které se co do diváckého a mediálního zájmu nemůže žádná světová liga rovnat. Babák také prozradil, co po utkání s Mindenem stálo za zorganizováním oslav na islandský způsob.

"Máme v týmu dva Islanďany. Jedním z nich je Arnor Gunnarson, který se bavil se svým bratrem - kapitánem islandské fotbalové reprezentace. Ten se byl dokonce podívat na náš zápas a řekl mu, že v případě vítězství můžeme tu fotbalovou děkovačku s fanoušky udělat. Takže se svolením Arona Gunnarsona jsme ji předvedli. Byla to paráda a zároveň velká radost, protože s tím, jak kádr po zdravotní stránce vypadal a museli jsme v sestavě improvizovat, jsme rádi, že se nám podařilo už dvakrát vyhrát."

Nejlepší a nejtěžší klubová házená

I přes dvě vítězství v řadě Bergischer ale stále patří ke klubům, které v kolonce plánů na sezonu mají hlavně záchranu. Bundesliga je svou zápasovou náročností velmi nekompromisní. Hraje se až do června, na 18 účastníků čeká celkem 34 kol a do nižší soutěže sestupují rovnou tři. Výkonnostně jsou navíc celky vyrovnané a není výjimkou, že tým ze spodní části tabulky dokáže doma přehrát favority typu Kiel, Rhein-Neckar či Flensburg. "Na změnu kvality házené si stále zvykám. Je to skoro neporovnatelné s tím, co jsem dosud ve Švýcarsku nebo Česku zažíval. Je to daleko rychlejší, silovější a tvrdší házená. Opravdu to nejlepší, co může hráč zažít."

V příštím týdnu čeká na Tomáše Babáka - aktuálně třetího nejlepšího střelce týmu - velmi náročný test a konfrontace s absolutní světovou špičkou. Bergischer totiž přivítá slavný Kiel. Pokud by i po tomto utkání domácí házenkáři oslavně tleskali se zaplněnou halou, zavánělo by to malou házenkářkou senzací. 

Zdroj
ČT sport, sport1.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články