Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Makedonský talent Taleski se trefil třináctkrát a rozhodl drama v házenkářské Lize mistrů

Skopje - 18:17. Házenkářské skóre jako ze 70. let. Málokdo by asi při pročítání víkendových výsledků Ligy mistrů hledal právě za tímto zápasem týmů, které nepatří mezi špičku soutěže, něco víc než upracovanou výhru makedonského Metalurgu Skopje nad norským Elverumem. Trochu paradoxně ale nekompromisní bitva tvrdých obran přinesla mimořádnou ukázku útočných schopností. Jejím autorem byl Makedonec Filip Taleski, který se postaral o 13 z 18 gólů svého týmu a v posledních vteřinách za stavu 17:17 zaznamenal i rozhodující trefu.

Filip Taleski
zdroj: ČT4 autor: sportmedia.mk

15 gólů za poločas a 35 na jeho konci, to opravdu není nic, čím by se mohl zápas v moderní házené chlubit. Jenže po třináctibrankovém řádění 20leté makedonské spojky je to téměř největší téma víkendu.

Jakkoliv se Norové snažili pohyb Taleského eliminovat, sázel jim z devítimetrové vzdálenosti jednu tvrdou ránu za druhou. Ne vždy byl úspěšný, ale jeho atletické dispozice a dobré načasování při křížných kombinacích se spoluhráči platily na norskou defenzivu.

S přibývajícím počtem gólů na kontě mladého makedonského reprezentanta se stupňovala také dramatičnost utkání. Zpočátku klidnější tribuny haly Borise Trajkovského začaly burácet a vytvářet pro Makedonii typicky hlučné házenkářské prostředí.

A Taleski hrál ústřední roli také v napínavém závěru. Nejprve dalším tvrdým projektilem z prostoru spojky posunul svůj tým v 59. minutě do vedení 17:16. V následném útoku se od jeho nohy odrazil míč do zámezí a po této ztrátě Norové v čase 59:30 srovnali.

Domácí trenér Lino Červar, který mimochodem v minulosti dovedl Chorvaty ke zlatým olympijským medailím, reagoval oddechovým časem. Jeho plán byl jasný - rozhodne Taleski. 

Dvoumetrový čahoun se odpovědnosti nebál a dokázal to, co umí ti nejlepší světoví hráči typu Nikoly Karabatiče či Mikkela Hansena. V klíčovém momentu ustál kontakt s obráncem a střelou po ruce rozhodl o těsné výhře Metalurgu 18:17. Korunoval tak své exkluzivní představení.

Supertalent makedonské házené? 

Experti Filipovi Taleskému už před časem předpovídali hvězdnou kariéru. To byl ještě odchovanec Metalurgu Skopje v pozici talentovaného teenagera, ale už zároveň působil v reprezentačních výběrech kadetů, juniorů a seniorů.

Taleski se může stát tváří nové etapy makedonské házené. "Máme nového Kirila Lazarova," radují se teď na Facebooku fanoušci z Makedonie. Nejlepšímu střelci reprezentační historie už je 36 let a konec jeho působení v národním týmu se blíží.

Filip Taleski svým výkonem v Lize mistrů naznačil, že na evropské palubovky vstupuje nová hvězda. Její lesk zanedlouho poznají i čeští házenkáři a diváci. Nepříjemná a neoblíbená Makedonie zavítá 5. listopadu v rámci kvalifikace ME 2018 do Plzně. A na Taleského schopnosti bude potřeba dávat pozor.  

Zdroj
ehfcl.com, eurohandball.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články