Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Falun těsně přehrál Wiler-Ersigenem a ovládl Pohár mistrů

Mladá Boleslav - Florbalisté švédského Falunu získali potřetí za sebou Pohár mistrů. V Mladé Boleslavi zdolali ve finále švýcarský SV Wiler-Ersigen 3:2. Mezi ženami triumfovaly hráčky švédské KAIS Mory, které porazily finský tým SCC Classic 13:6.

Florbalisté švédského Falunu ovládli Pohár mistrů
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Do finále se Falun dostal dle očekávání, švédský mistr je po právu titulován jako nejlepší florbalový tým na světě. V semifinále neměl se Střešovicemi větší problém. Proti němu nastoupil švýcarský tým Wiler-Ersigen, ten se do finále probojoval v krásném a napínavém semifinále až v nájezdech. 

Vyrovnaný boj ve finále rozhodl ve 48. minutě útočník Alexander Galante Carlström. Porážku museli strávit tři Češi v barvách Wileru – obránce Daniel Šešulka, útočník Daniel Šebek a asistent trenéra Radek Sikora. Falun ve snaze vyrovnat výkon AIK Stockholm, který ovládl turnaj šampionů třikrát za sebou v letech 2006 až 2008, začal dobře.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalový Pohár mistrů potřetí v historii pro Falun

V páté minutě po brejku překonal Wolfa Enström a převahu v první třetině ještě zúročil dalším gólem Skog. Wiler se nevzdal, před polovinou utkání překonal Rehna Mendelin a v 35. minutě vyrovnal v přesilovce Väänänen. Favorit ale rozhodl ve 48. minutě díky Galantemu Carlströmovi a prodloužil kralování švédských klubů na Poháru mistrů o čtvrtý ročník. Wiler, který má triumf ze sezony 2004/05, nedokázal napodobit čtyři roky staré vítězství SSV Helsinky. V jeho dresu tehdy slavil také v Mladé Boleslavi zatím jediný český vítěz v mužské části – brankář David Rytych.

V dresu celku KAIS Mora se radovala Češka Tereza Urbánková

Útočnice Tereza Urbánková dosáhla jako první česká florbalistka na triumf v Poháru mistrů. Radovala se v dresu švédského celku KAIS Mora, který porazil finský Classic po obratu 13:6. Čtyřiadvacetiletá bývalá hráčka Vítkovic, Herbadentu Praha 11 SJM a Chodova do zápasu zasáhla až za rozhodnutého stavu v 56. minutě. Turnaj šampionek poosmé za sebou ovládl švédský klub.

Urbánková si stihla připsat v power play Classic asistenci u trefy na 11:5. Napodobila brankáře Davida Rytycha, který jako jediný český florbalista triumfoval v Poháru mistrů v roce 2011 také v Mladé Boleslavi s SSV Helsinky. "Jsem ráda, že jsem do zápasu zasáhla. Viděla to rodina a kamarádi. Je to super pocit. Neberu to, že bych byla zklamaná, že jsem nehrála víc. Během sezony můj čas určitě přijde i ve švédské superlize," řekla Urbánková, která v sobotním semifinále s Churem strávila ve třetí formaci více času na hřišti.

Je nám líto, video expirovalo.
KAIS Mora vyhrála florbalový Pohár mistryň

Do finále nasadil trenér Noel Johansson téměř až do konce utkání jen dvě elitní formace. "Já si uvědomuji svoji pozici v týmu. Je to úplně jiné než v Česku, kde jsem byla víceméně tahounkou a byla jsem na hřišti pořád. Tady si užívám v podstatě každou sekundu, kterou mi trenéři dají," uvedla bronzová medailistka z mistrovství světa z roku 2011 ze St. Gallenu. I přes vysoký rozdíl skóre mohlo podle Urbánkové 857 diváků na mladoboleslavském zimním stadionu sledovat hezké finále.

"Bylo vyrovnané až do konce a těžké, ale to jsme předpokládaly. Bylo to finále se vším všudy. Padalo dost branek a byl to krásný konec turnaje," řekla. Triumf hned po letním příchodu z Chodova si mohla vychutnat v rodné zemi. "Zrovna se to sešlo, že je to tady. Mohla přijít rodina a vidět to. Přišli nejbližší – přítel, rodiče a sestra. U televizních obrazovek to sledovali děda, babičky a prostě celá rodina. Všichni mi fandí a podporují mě a jsem ráda, že na mě mohou být hrdí. Ale nehraje roli, kde to bylo. Kdyby to bylo jinde, třeba by také přijeli," usmívala se Urbánková.

Do finále si přála bývalé spoluhráčky z Chodova, které v semifinále prohrály s Classic těsně 3:4. "Velice jsem holkám fandila. Sledovala jsem závěr, kdy se Chodov snažil vyrovnat, i já jsem to tam tlačila očima. Bylo by hezké se s nimi utkat ve finále. Bohužel to nevyšlo," prohlásila Urbánková, která ve Švédsku uzavřela roční smlouvu. V zápase o páté místo vyhrál Herbadent Praha 11 SJM nad norskou Sveivou 6:3.

Pohár mistrů - výsledky:

Muži:

Finále: IBF Falun - SV Wiler-Ersigen 3:2 (2:0, 0:2, 1:0) Branky: 5. Enström, 13. Skog, 48. Galante Carlström - 29. Mendelin, 36. Väänänen. Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1. Diváci: 1420.

Konečné pořadí: 1. IBF Falun, 2. SV Wiler-Ersigen, 3. Tatran Střešovice, 4. SPV Seinäjoki, 5. Mladá Boleslav, 6. Slevik 

Kanadské bodování: 1. Galante Carlström (Falun) 2 zápasy/6 bodů (3 branky + 3 asistence), 2. Koski (SPV Seinäjoki) 1/6 (2+4), 3. Enström (Falun) 2/4 (4+0), ...5. Ullmann (Střešovice) 2/4 (1+3).

All Star tým: Nicolas Wolf - Tatu Väänänen (oba Wiler-Ersigen), Emil Johansson - Alexander Galante Carlström, Simon Palmén, Rasmus Enström (všichni Falun).

Ženy:

Finále: KAIS Mora - Classic 13:6 (0:2, 5:1, 8:3) Branky: 25., 52. a 54. Karlssonová, 38., 54. a 58. Andreasonová, 40. a 59. Holmbomová, 31. Tschopová, 33. P. Hanssonová, 52. Wijková, 55. I. Hanssonová, 58. Wallová (Urbánková) - 12. a 56. Eliisa Alankoová, 15. Kauppilaová, 24. Rantalaová, 46. Suomelaová, 60. Suomalainenová. Rozhodčí: Larinovs, Gross (oba Lot.). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. Diváci: 817.

O 5. místo:

Herbadent Praha 11 SJM - Sveiva IB 6:3 (2:1, 2:0, 2:2) Branky a nahrávky: 16. Kubišová (L. Pilíková), 17. D. Šteglová (Hubáčková), 31. Steinbachová (Polívková), 38. Kubišová (L. Pilíková), 57. Košturiaková (Sádková), 60. Čapková - 8. Vestinová (Isjominová), 55. Bilinská z trestného střílení, 60. Bilinská (Vestinová). Rozhodčí: Soderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 412.

Konečné pořadí: 1. KAIS Mora, 2. Classic, 3. Piranha Chur, 4. Chodov, 5. Herbadent Praha 11 SJM, 6. Sveiva IB.

Kanadské bodování: 1. Zwinggiová (Chur), Karlssonová obě 2 zápasy/8 bodů (3 branky + 5 asistencí), 3. Wijková (obě Mora) 2/8 (2+6), ...5. Vojáčková (Chodov) 2/7 (4+3).

All Star tým: Amanda Hillová - Moa Tschöpová (obě Mora), Flurina Martiová (Chur) - Malin Andréasonová, Anna Wijková (obě Mora), Eliisa Alankoová (Classic).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy