Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

I čeští basketbalisté mají postup do Francie na dosah. Po Estonsku smetli i Ukrajinu

Riga – Čeští basketbalisté mají na dosah postup do play-off mistrovství Evropy ve Francii. Poté, co smetli Estonsko, na šampionátu v Rize jasně přehráli i Ukrajinu 78:64. K jistotě účasti v play-off jim chybí jediná výhra. Čechy přitom čekají ještě tři utkání  hned v pondělí čelí domácímu Lotyšsku, poté narazí na Belgii a Litvu.

"Uvidíme, jak se bude skupina vyvíjet. Samozřejmě jsme rádi, že máme dvě jednoznačná vítězství, ale ve sportu se může stát cokoli, takže buďme nohama při zemi. Splnili jsme však povinnost a do další fáze můžeme jít v klidu," řekl asistent trenéra Lubomír Růžička.

"Je to hodně sladký začátek, v tohle jsem doufali, ale nepřipouštěli jsme si, že to bude takto snadné. Je důležité takhle začít i pro naše sebevědomí," dodal rozehrávač Tomáš Satoranský.

Basketbalisté k utkání nastoupili jen 45 minut poté, co si fotbalisté na zhruba kilometr vzdáleném stadionu zajistili výhrou 2:1 nad Lotyšskem postup na mistrovství Evropy do Francie. A svěřence trenéra Ronena Ginzburga jako by to namotivovalo a sami udělali výrazný krok směrem k postupu do vyřazovacích bojů, které bude hostit Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ukrajina - Česko

Od začátku dokázali eliminovat ukrajinskou sílu pod košem v čele s pivotem Fesenkem. O hráče se zkušenostmi z NBA se staral zejména Jan Veselý. "Honza ho výborně bránil, byl celou dobu před ním. Naopak jsme toho využili v rychlých protiútocích. Oni mají vysoké, mohutné hráče, ne atletické. To prospívalo našemu stylu hry, ukázalo se to jako výhoda," chválil Satoranský.

Češi se sami naopak dostávali k efektním smečím a pokračovali ve výborném výkonu z předchozího utkání s Estonskem. V něm se v útoku tolik nedařilo Pavlu Pumprlovi, tentokrát však vyhlášený obranář v útoku zářil a patřil k nejlepším střelcům utkání.

"Herní plán jsme splnili do puntíku a přineslo nám to dvě vítězství. Takže spokojenost. Ty zápasy byly těžké, pokaždé jiné herní styly, ale ušili jsme na to dobrou taktiku a kluci pracovali zodpovědně a hlavně srdcem. Opravdu skvělý přístup od všech. To nás dovedlo k těmto jednoznačným výsledkům, ale nebylo to jednoduché," dodal Růžička.

Od 14. minuty se český náskok začal rapidně navyšovat, a to až na 24 bodů. Když Češi zásluhou Tomáše Satoranského zachytili i nástup do druhé půle, Ukrajina už nenašla sílu na zvrat. Čeští fanoušci, kterých byla v hale převaha, tak mohli v poslední čtvrtině vyvolávat jména svých hrdinů a oslavovat důležité vítězství. Trenér Rone Ginzburg navíc mohl znovu protočit sestavu a pošetřit síly.

"Každá ušetřená minuta je důležitá, protože pět zápasů v šesti dnech nehrají ani v NBA. Teď nás čeká Lotyšsko, kterému zápas s Litvou nevyšel střelecky, ale herně nehrálo špatně. Litva se bude postupně zlepšovat. A Belgie je pro mě velmi silný tým. Predikce před turnajem ji řadily na osmé místo. My jsme splnili povinnost a teď se pokusíme rozlousknout tyto tři těžké oříšky," dodal Růžička.

ČR - Ukrajina 78:64 (20:14, 46:30, 65:45)

Nejvíce bodů: Veselý 19, Pumprla 17, Satoranský 15 - Fesenko 14, Randle 12, Lukašov 9. Rozhodčí: Perez (Šp.), Mogulkoc (Tur.), Balak (Izr.). Fauly: 18:17. Trestné hody: 16/9 - 15/9. Trojky: 3:5. Doskoky: 41:39.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články