Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Znovu přepsala historii. Hammonová ukázala, že i žena může vést tým NBA

Las Vegas - Až do letošního léta bylo koučování týmů NBA záležitostí pouze mužů. To však změnila Becky Hammonová. Asistentka trenéra San Antonia dostala v Summer League příležitost jako první žena vést tým jako hlavní kouč a dařilo se jí na výbornou. Se Spurs celou letní soutěž ovládla s výbornou bilancí.

Becky Hammonová na lavičce San Antonia během Summer League NBA
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

"Nezáleží na tom, jestli jste muž, nebo žena. Je to stejná pozice, stejná hra, stejná obrana, prostě všechno je stejné. Ona je vzdělaná a bystrá, co se týče hry. Je skvělé ji zde mít. Přinesla do týmu jinou perspektivu, kterou jsme tady dříve neměli." Těmito slovy hodnotil v březnu hlavní trenér San Antonia Gregg Popovich svojí asistenku Becky Hammonovou.

Ta v té době měla za sebou již půl roku v nové pozici, ve které nikterak nezaostávala za svými mužskými kolegy. Mezi hráči si i přes nízký vzrůst (168 cm) během svého působení vybudovala velký respekt a díky angažmá si připsala první historický úspěch, když jako první žena se v elitní zámořské soutěži stala plně placeným asistentem trenéra. Během tohoto léta si připsala další dva.

Ještě minulý rok přitom v současnosti osmatřicetiletá bývalá rozehrávačka hrála v dresu San Antonia Stars zámořskou WNBA. V létě ji však Popovich poslal nabídku, že by mu mohla pomáhat při vedení týmu. A Hammonová nezaváhala.

Becky Hammnová s trofejí pro vítěze Summer League
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

Volba Hammonové však nebyla tolik překvapivá. Bývalá americká reprezentantka totiž během roku 2013, který celý promarodila, navštěvovala tréninky a zápasy Spurs, při čemž už tehdy se svými názory podílela na vedení týmu.

Od srpna 2014 ale už postřehy podávala z pozice právoplatného člena realizačního týmu, který v Západní konferenci obsadil konečné šesté místo a dostal se do play-off. Tam celku kolem hvězd Tonyho Parkera a Tima Duncana ovšem v sedmizápasovém dramatu vystavilo stopku Los Angeles Clippers.

Start s prohrou, konec s trofejí

Se službami Hammonové, která si vyzkoušela i hráčské angažmá v Evropě, kde nastupovala za moskevské týmy CSKA a Spartak či Valencii, byli u Spurs po sezoně spokojeni, což dokázali na začátku července. Popovich se totiž rozhodl, že svojí asistentku nechá jako první ženu v historii vést tým v pozici hlavního trenéra během Summer League. V ní sice nastupují pouze nováčci a mladíci bojující o šanci na výsluní a basketbal se nehraje tak kvalitní jako v hlavní části NBA, ale i tak to pro Hammonovou byl další velký milník v kariéře.

A i tuto šanci trenérka chytla za pačesy naplno. V prvním zápase na lavičce sice prohrála, ale od té doby její svěřenci nezaváhali. Šestkrát v řadě vyhráli, naposledy ve finále zdolali Phoenix Suns 93:90 a v Las Vegas zvedli nad hlavu trofej. Pro Hammonovou to zároveň znamenal další zápis do statistik, jelikož jako první žena dovedla svůj tým v Summer League v pozici hlavního kouče k triumfu.

Becky Hammnová
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

"Byla to pro mě výborná zkušenost. Kluci museli zvládat chybná rozhodnutí, které jsem udělala a nebylo jich málo. Ale společně jsme to jako tým zvládli," pochvalovala si po triumfu Hammonová.

Bronzová medialistka z olympiády v Pekingu, kde však reprezentovala Rusko, během celé letní soutěže ukazovala, že se nové pozice vůbec nebojí. Na hřišti neustále rozdávala pokyny a nebála se jít ani do slovní výměny názorů s rozhodčími. "Snažím se jako trenér neustále zlepšovat. Ve spoustě oblastí mi tato zkušenost otevřela oči. Bylo zajímavé, jak moc můj mozek šrotoval během našich time outů," dodala Hammonová.

Ta se nyní vrátí zpět na pozici asistentky kouče Popoviche. Díky svému povedenému vystoupení však udělala další krok k tomu, aby se třeba jednou stala hlavní trenérkou v NBA nastálo.

Zdroj
ČT sport, ESPN, si.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články