Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Florbalové superfinále: Návrat Střešovic na trůn nebo historický titul Boleslavi?

Praha - Souboje mnohonásobných šampionů s celky toužícími po premiérovém zlatu nabídne sobotní superfinále florbalové extraligy mužů i žen v pražské O2 areně. Florbalisté Tatranu Střešovice budou před více než deseti tisíci diváky útočit už na 16. titul proti Mladé Boleslavi, která je ve finále poprvé. V ženské kategorii chce Herbadent SJM Praha 11 osmý triumf za posledních devět let. V cestě mu stojí Chodov, jehož maximem je stříbro z roku 2009. Ženské superfinále sledujte od 14:00 exkluzivně na našem webu, mužské dle vývoje sobotních dvouher Fed Cupu od 17:00 exkluzivně na webu nebo i v přímém přenosu ČT sport.

Ilustrační foto

Tatran chce zpět na trůn po třech letech. Po triumfu v roce 2012 vypadl další rok v semifinále s Chodovem a poprvé tak chyběl v boji o zlato. Loni podlehl v superfinále Vítkovicím, které obhájily titul. "Zkušenosti hrají pro nás. Máme to doplněné dravým mládím. Není důvod, abychom nevyhráli," řekl trenér Střešovic Jiří Jakoubek.

Tatran přešel ve čtvrtfinále přes FBC Ostrava (4:0 na zápasy) a v další fázi přes Vítkovice (4:1). "Pro nás bylo zpestření, že jsme hráli obě série v Ostravě. Mohlo to pomoci ke stmelení týmu," uvedl Jakoubek.

Střešovice zabudovaly vedle zkušených gólmana Tomáše Kafky, obránce Marka Deutsche a útočníků Milana Fridricha a Martina Richtra za poslední léta do týmu řadu mladých hráčů a útok na titul už neberou jako samozřejmost. "Po celé té sezoně byl cíl zahrát si v O2 areně i uspět. Ale v tom jednom zápase, může vyhrát kdokoliv. Bude to těžké. Mladá Boleslav vyhrála základní část, má tým hodně posílený. Doufám, že to bude atraktivní zápas pro diváky a uvidí i hodně gólů," řekl Fridrich.

Je nám líto, video expirovalo.
Tatran útočí na 16. titul, Boleslav je ve finále poprvé

Mladá Boleslav bude po vítězství v poháru útočit na double. Cestou do finále porazila Spartu i Bulldogs Brno shodně 4:0 na zápasy. "Může se zdát, že pro nás byla cesta výsledkově jednoduchá, ale především Brno nás prověřilo. Rozhodly maličkosti, závěry zápasů, možná zkušenosti i maličko štěstí," uvedl kouč Mladé Boleslavi Jan Zahalka, který v minulosti za Tatran hrál a trénoval ho.

Ambiciózní Mladá Boleslav, kterou před sezonou posílili obránci Jan Jelínek, Petr Kološ a David Rytych, podle Zahalky postupem do superfinále cíle rozhodně nenaplnila. "Hrozně se na to těším. Rok jsme kvůli tomu pracovali a doufám, že to v tom jednom zápase zhodnotíme," řekl Zahalka.

Kapitán Petr Novotný míní, že se tým musí vyrovnat s atmosférou v O2 areně, kam má zavítat přes deset tisíc diváků. "Těšíme se, ale máme trošku obavu z toho, že jdeme do nového zápasu. Když jsme hráli poprvé finále poháru, tak to bylo emočně náročné," prohlásil Novotný.

Splní Herbadent roli favorita?

Herbadent, který loni prohrál v superfinále s Vítkovicemi, ovládl základní část s jedinou prohrou v nastavení. V play-off vyřadil Sokol Židenice i FbŠ Bohemians 4:0 na zápasy. Chodov vyhrál nejdříve nad Olomoucí 4:0 a v semifinále slavil až v neděli v Ostravě po výhře nad Vítkovicemi 4:3 na utkání.

"Série to byla náročná. Během sedmi dnů jsme odehrály pět utkání a k tomu přejíždění. Ale tím, že jsme vyhrály, je únava pryč," řekla opora Chodova Anet Jarolímová, jedna z hráček, které loni opustily Herbadent a zamířily v Praze ke konkurenci.

Herbadent i po obměně kádru zvládl sezonu zatím suverénně a má touhu po roční pauze zase extraligu opanovat. "Nové hráčky mají velkou motivaci a my zkušené chceme taky dál vyhrávat, hlavně když jsme loni zažily porážku. Nechceme to opakovat. Tým se stmelil a pročistil," uvedla kapitánka Herbadentu Dominika Šteglová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články