Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hejková po Eurolize: Jsem alergická na stříbro, proto sbírám jen zlata

Praha – Přízvisko zlatá se k ní naprosto hodí. Natálie Hejková totiž znovu dokázala, že na co sáhne, to se promění ve vítězství. USK Praha dovedla k senzačnímu titulu v Eurolize a její statistika v nejlepší klubové soutěži kontinentu je tak obdivuhodná: pět účastí ve finále, pět titulů. Jak sama přiznává, zlaté medaile sbírá i proto, že na stříbro je alergická.

Basketbalistky USK Praha slaví vítězství v Eurolize
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Pět účastí ve finále, pět titulů. Pánbůh mě má asi rád. Je pravda, že jsem alergická na stříbro, proto nosím jen zlato. Stříbrné šperky nosit nemohu, proto sbírám jen zlata," řekla Hejková.

Své trenérské kouzlo ukázala i v USK, kam přišla v roce 2012 a za dva a půl roku dovedla tým k evropskému titulu. Ve finále Pražanky porazily bohatý ruský celek Jekatěrinburg 72:68. "Jsem opravdu šťastná. Sen se stal skutečností. Hráčky do toho daly všechno a byly za to odměněny. Na turnaj jsme vstupovaly jako ty čtvrté vzadu, ale věřily jsme, že můžeme dokázat zázrak, a to se povedlo," radovala se Hejková.

Těšilo ji hlavně to, jak hráčky tvrdě pracovaly v obraně. "V útoku máme ještě na víc, ale co jsme předvedly v obraně, tak to mohou trenéři pouštět svým svěřenkyním jako ukázku, jak se to má dělat," prohlásila jednašedesátiletá trenérka.

Triumf s USK je pro ni o to cennější, že v jeho dresu sama sedm let hrála. I proto před rokem odmítla lukrativní nabídku z Ruska a pokračovala v rozdělané práci. "Ještě v lednu bych tomuhle moc nevěřila, ale začala jsem o titulu přemýšlet tak před dvěma měsíci, kdy náš šéf přišel s tím, že se mu zdálo, že vyhrajeme Euroligu," prozradila Hejková.

"Šly jsme krok po kroku, měly jsme velmi těžkou skupinu, postoupily jsme do play-off s odřenýma ušima, takže věřit předtím v titul by bylo velmi troufalé. Ale teď před Final Four jsme si věřily," dodala.

Doma už má dva tituly s Ružomberkem a dva se Spartakem Moskva. "Nerada to srovnávám, každý titul byl jiný. Tento byl ale asi nejméně čekaný," připustila trenérka, která v klubech sbírá tituly po dvou. "To je pravda. Ale je to složité, protože titul rovněž znamená, že hráčky začnou být cennější a my nejsme tak bohatý klub jako Jekatěrinburg. Proto bych byla ráda, kdyby dnešní výkon byl signálem i pro sponzory, že se vyplatí do nás investovat," poznamenala Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselá po finále Euroligy: Něco neuvěřitelného, nemám slov

Sama už v prosinci souhlasila, že bude v USK pokračovat minimálně další sezonu. Nyní se snaží o to, aby udržela pohromadě i tým. "To je spíše na vedení. Dnes to z finančního hlediska nikde není růžové. Teď navíc přijdou agenti a budou chtít pro své hráčky o 20 procent větší plat. Ale holky to nedělají kvůli penězům, ale kvůli euforii, kterou dnes mohly prožít," řekla Hejková.

"Každopádně musíme se trochu posílit, protože kádr je úzký. Ale posílením bude už jen to, že se ještě zlepší Alena Hanušová a více šancí dostane Tereza Vyoralová, která hraje dobře v lize," dodala.

Klíčové však bude hlavně udržet hlavní opory Sonju Petrovičovou, Laiu Palauovou a Kiu Vaughnovou, která se stala nejužitečnější hráčkou Final Four. "Kia je tak důležitá, protože hraje nejlepší basketbal v nejdůležitějších chvílích. To ji dělá zlatou hráčkou. Situaci mi ale ulehčuje to, že hrajeme v Praze. Zrovna tyhle holky mají na krku hlavu, a ne míč, takže se jim v Praze líbí, jelikož si mohou zajít do divadla, na koncert či výstavu. To hraje velkou roli," dodala Hejková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články