Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Účast na ME se blíží. Reprezentantky porazily Portugalsko

Sao Pedro Do Sul (Portugalsko) - Předposlední utkání kvalifikace zvládly české házenkářky výtečně, když porazily domácí Portugalky jasně 33:23 a přiblížily se tak účasti na mistrovství. V závěrečném duelu nyní přivítají v Brně Polsko, k postupu jim stačí neprohrát o více než dva góly.

Češkám nahrál výsledek druhého utkání skupiny, v němž Polky doma podlehly obhájkyním evropského zlata a již jistým postupujícím Černohorkám. Svěřenkyně Jana Bašného se na druhém místě tabulky odpoutaly na rozdíl dvou bodů a díky výhře 22:19 v Polsku si mohou v domácí odvetě proti čtvrtému týmu světového šampionátu dovolit i porážku maximálně o dvě branky. Na závěrečný turnaj jdou první dva celky.

Češky se na půdě outsidera Portugalska, které ještě nezískalo v kvalifikaci ani bod, chvíli rozkoukávaly po náročné cestě. Většinu první půle musely dotahovat, ale ztráta nenarostla na víc než dvě branky. V 23. minutě se mezi tyčemi blýskla při sedmičce náhradní brankářka Satrapová a vzápětí Keclíková srovnala na 7:7. Čtyři minuty před koncem poločasu se trefila Kutlvašrová a český celek šel poprvé v zápase do vedení, které už nepustil. Hostující tým se uklidnil, několika pěknými kombinacemi rozebral domácí obranu a ještě do pauzy si vytvořil pětigólový náskok.

Jan Bašný: "Splnili jsme úkol, se kterým jsme přijeli - vyhrát a maximálně pošetřit hráčky, které pravděpodobně budou hrát o něco více času v rozhodujícím zápasu s Polkami. Na začátku to bylo relativně vyrovnané, ale jen výsledkově. Herně jsme byli lepší, jen jsme nedali nějaké šance. Zápas byl jasný, hráčky hrály, co měly."

Po změně stran se hrála bezstarostná házená a Češky v klidu kontrolovaly průběh. Postupně se jim povedlo navýšit vedení až na dvouciferný rozdíl a jen o dva góly zaostaly za 35 nastřílenými brankami z prvního vzájemného duelu. Češky v kvalifikaci usilují o třetí postup na velký turnaj po sobě. Před dvěma lety si zahrály na evropském šampionátu a vloni na mistrovství světa.

"Budeme moci na papíře prohrát o dva góly, ale takhle se na zápas připravovat nedá. Samozřejmě budeme hrát na výhru, ty dva góly jsou tam v nějaké záloze," řekl Bašný. "Budeme chtít vyhrát, abychom dokázaly, že na ten šampionát patříme právem," doplnila kouče Kateřina Keclíková.

Portugalsko - ČR 23:33 (9:14)

Sestava ČR: Raníková, Satrapová, Müllnerová - Adámková, Chrenková, Crhová, Hrbková, Keclíková, Knedlíková, Kutlvašrová, Luzumová, Růčková, Salčáková, Severová, Štěrbová, Vítková. Rozhodčí: Pandžič, Mosorinski (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/3. Vyloučení: 1:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články