Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Písek pro Kolocovou, Slukovou a spol. sypali z Negrelliho viaduktu

Praha - V České republice se poprvé v historii koná ženský beachvolejbalový turnaj světového okruhu. Největším tahákem pro domácí diváky je bezesporu účast českých hráček, zejména dua Kolocová, Sluková. Pojďme však trochu poodhlédnout od sportovní stránky Prague Open 2014 a zaměřme se na zákulisí akce, ve kterém velkou roli sehrála jedna z největších pražských technických památek: Negrelliho viadukt.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak se sype z Negrelliho viaduktu písek pro Štvanici

Na pražském ostrově Štvanici se již mnohokrát psaly dějiny českého sportu. Vzpomeňme například čtyři mistrovství světa v hokeji, které hostil bohužel již bývalý zimní stadion, nebo slavný zápas Fed Cupu v roce 1986, ve kterém za Spojené státy nastoupila proti Československu Martina Navrátilová.

Přestože zimní stadion padl a na Centrálních tenisových dvorcích se velká akce dlouhá léta nekonala, stává se v posledních letech atraktivní prostředí Štvanice hostitelem vrcholných akcí beachvolejbalu. A to sebou nese velké organizační nároky. Nejdůležitější pro beachvolejbal je jednoznačně písek, který se na místo konání velkého turnaje musí nějak dopravit. Organizátoři Prague Open zvolili originální způsob: dovezli jej vlakem a vysypali z Negrelliho viaduktu, který Štvanici protíná.

Negrelliho viadukt:

Celá akce spotřebuje 1 500 tun písku. Pokud by měl být dopravován po silnici, znamenalo by to dopravit z Provodína u České Lípy, kde se písek těží, do centra Prahy kolem 38 plně naložených nákladních vozů. Místo toho práci zastaly tři vlaky o přibližně deseti vagonech, které přivezly přímo na místo určení veškerý potřebný materiál.

Přesto si návoz písku vyžádal nemalá organizační opatření na železnici. Po tři večery probíhala na trati Praha Masarykovo nádraží - Praha-Bubny na Negrelliho viaduktu výluka jedné koleje, zaměstnanci SŽDC museli nad předmětnou kolejí i vypnout trolejové vedení. Poté už mohly přijet vlaky z pískem, jejichž obsah se sypal přímo pod viadukt. Odtud jej malé bagry rozvážely po ostrově. Po skončení akce písek najde využití na jiných hřištích nejen v Praze.

Zdroj
ČT sport,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články