Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Jícha vidí pilíře v obraně a brankáři, Nocar myslí na postup ze skupiny

Praha – Čeští házenkáři finišují přípravu na mistrovství Evropy, které začíná 12. ledna v Dánsku. Na přípravném turnaji v Maďarsku se předvedli velice nadějnými výkony. Potěšený může být i manažer reprezentace Karel Nocar. "Cítím takovou lehkou nervozitu, která je ale v pořádku," říká před startem bývalý kapitán. Ten současný, Filip Jícha, vidí šanci uspět v dobré defenzivní hře a týmovém pojetí hry.

Češi si v přípravném turnaji připsali dvě výhry a jednu prohru. "Celkově panuje spokojenost, porazili jsme Maďary, kteří byli na olympiádě čtvrtí. Pokud bychom měli být k sobě kritičtí, nespokojeni jsme se zápasem s Polskem, kde nás trápila naše dlouhodobější slabina – postupný útok." Tým si ale podle Nocara dokázal díky tomuto utkání sednout, na případné problémy se poukázalo včas. "Ukázalo se to už v utkání s Běloruskem, které jsme porazili o dva góly."

Teď se ale reprezentace soustředí na evropský šampionát, který začíná v neděli. "Ve skupině jsou čtyři mužstva: my, Dánsko, Makedonie a Rakousko. Dánové jsou doma jasnými aspiranty na titul. Vím, že to nebude jednoduché, ale chceme se dostat mezi tři celky, které půjdou nahoru," myslí Nocar na postup ze základní skupiny evropského šampionátu.

Nejschůdnějším soupeřem se zdá být Rakousko, které je teprve na druhém šampionátu, přičemž na ten první se dostalo díky faktu, že jej samo pořádalo. Nocar však přesto varuje. "Rakušané sice nemají takový zvuk ve světě házené, jako mají Dánové, ale v přípravě porazili Němce a v nejlepší házenkářské lize, německé Bundeslize, mají více hráčů než my."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: manažer házenkářské reprezentace Karel Nocar

Jícha vyzývá k týmové hře a dobré defenzivě

Klíč k tomu, aby Češi na šampionátu uspěli, vidí kapitán v týmové práci. "Jeden člověk, který je v dobrém slova smyslu zblázněný, nezaručí, že ten tým je úspěšný. Pořád jsme týmovým sportem. Garancí úspěchu je, když každý hráč podá devadesátiprocentní výkon. A ne že dva podají výkon na 90 procent a dva na třicet," podotkl Jícha.

Český celek podle něj musí spoléhat hlavně na dobrou defenzivní práci. "Moc rádi bychom to chtěli změnit, ale situace je jasně daná. Obrana a nadprůměrný výkon brankáře jsou atributy, které nás poženou ze základní skupiny dále. Nemůžeme si hrát na to, že jsme Dánové nebo Francouzi v nejlepších časech. I když se úspěšnosti postupného útoku hodně věnujeme, vnímám to jako naši slabinu. Pro nás alfou a omegou zůstává obrana, bez toho nemůžeme pomýšlet na úspěch," řekl český kanonýr.

Na turnaji by chtěl s týmem vydržet déle než před dvěma lety v Srbsku, kde Češi skončili už ve skupině. "Pro nás budou klíčové všechny tři zápasy. V Srbsku jsem byl možná přesvědčený, že důležitý bude ten první. Ten jsme vyhráli, ale další dva prohráli a odjeli domů. Z toho pohledu úspěch slaví ne nějaká náhodná forma, ale to, když si ji udržíme po celou dobu na 90, 80 procentech našeho výkonu. Pak můžeme na šampionátu vydržet déle než čtyři dny," dodal Jícha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články