Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zemřel legendární házenkářský brankář Jiří Vícha

Praha - Ve věku 81 let dnes zemřel bývalý házenkářský brankář a dlouholetý úspěšný trenér Jiří Vícha, který v roce 1972 dovedl československou reprezentaci ke stříbru na olympijských hrách v Mnichově. Podlehl vážné dlouhodobé nemoci. 

Jiří Vícha
zdroj: isifa/Lidové noviny/ autor: Miroslav Rendl

Dlouholetý československý reprezentant se narodil v roce 1931 ve Starém Plzenci, s házenou začínal v Dukle Praha. Velké úspěchy přišly záhy - v roce 1954 Vícha vybojoval bronz na světovém šampionátu ve Švédsku. Následovala dvě stříbra, další bronz pak získal s týmem v roce 1964. Jen zlato Jiřímu Víchovi uniklo, když se o tři roky později turnaje nemohl zúčastnit vinou zranění.

Se sportem nepřestal ani jako trenér, když československé házenkáře dovedl k senzačním stříbrným medailím na letních olympijských hrách 1972 v Mnichově. Je to dodnes jediný cenný kov házenkářské reprezentace z olympijských her. Na klubové scéně sbíral úspěchy jako kouč pražské Dukly, se kterou získal prestižní PMEZ. Vedle Dukly koučoval také Grosswallstadt, se kterým získal druhé místo v Bundeslize a Německý pohár.

Předseda házenkářského svazu Jaroslav Chvalný:

"Byl jako hráč i trenér nesmazatelně podepsán pod největšími mezinárodními úspěchy našeho sportu. Nikdy nepřestal sledovat aktuální dění v házené a jeho smrt se nás všech nesmírně dotýká. Upřímnou soustrast všem pozůstalým."

Známý byl i Víchův boj za fair play - stal se členem Českého klubu fair play a vytrvale se angažoval za zlepšení podmínek především mezi mladšími sportovními adepty. Právě na práci s mládeží kladl Vícha důraz především.

Setkání bývalých reprezentantů na nedávném Novoročním turnaji už se Jiří Vícha kvůli vážné nemoci nezúčastnil. "Chyběl nám tam a ta dnešní zpráva mě opravdu zarmoutila. Zažil jsem ho v národním dresu jako spoluhráče i jako trenéra a za jeho přístup ke sportu i životu jsem si ho jako všichni okolo hluboce vážil," uvedl František Brůna, který jako spoluhráč s Víchou získal bronzové medaile na MS 1964 a jako jeho svěřenec se radoval ze zisku olympijského stříbra.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články