Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkáři prohráli s Makedonií a na ME končí

Niš (Srbsko) - Čeští házenkáři se rozloučili s účinkováním na evropském šampionátu už po základní části. V závěrečném utkání skupiny B prohráli v Srbsku s Makedonií 21:27 a obsadili v tabulce poslední místo. Svěřenci slovenského kouče Martina Liptáka tak nenavázali na osmou příčku z předešlého kontinentálního mistrovství a zároveň se jim rozplynul sen o účasti na olympijských hrách v Londýně.

Utkání ČR - Makedonie
zdroj: AP

Podvečerní výhra Němců nad Švédy postavila český tým před složitý úkol. Pokud se reprezentanti nechtěli loučit s turnajem už po základní skupině, museli v pekelné atmosféře vyválčit proti Makedoncům aspoň bod.

Reakce kouče Martina Liptáka:

"Chci pogratulovat soupeři, myslím, že za jeho tři výkony ve skupině zaslouženě postoupil. My jsme nezvládli dva mečboly a je to velká tragédie pro tuto generaci házenkářů. Poslední dva zápasy jsme nezvládli. Dnes jsme bojovali sami sebou a vypadli jsme."

Češi se v úvodu zaměřili hlavně na zpevnění defenzivy, která je zradila v úterý při prohře se Švédy. Vysocí obránci vystavili okolo brankoviště pevnou zeď a Makedonci v čele s obávaným kanonýrem Kirilem Lazarovem dlouho marně hledali skulinky, odkud by vypálili.

Český tým zpočátku držel svými góly nad vodou Horák, ostatním spoluhráčům se ale v zakončení tolik nevedlo. Samostatný trhák znovu neproměnil Jícha a i kvůli tomu se skóre rovnoměrně přelévalo na obě strany. Až v 25. minutě Češi po Filipově úspěšném úniku jako první odskočili na rozdíl dvou branek, v pokračujícím oslabení ale o náskok rychle přišli.

Utkání ČR - Makedonie
zdroj: AP

Úvod druhé půle zastihl Liptákův tým stejně jako proti Němcům v nedbalkách, a to se posléze ukázalo jako rozhodující. Makedonci zagresivnili obranu a nutili soupeře k nevynuceným chybám. Český útok přes šest minut mlčel a balkánský celek si mezitím vytvořil tříbrankový náskok.

Štochla vystřídal mezi tyčemi Galia, ale Čechům se nedařilo manko nijak mazat. Naopak ve 49. minutě ve dvojnásobné přesilovce zvýšil Temelkov na 21:17 pro Makedonii a Liptákovým svěřencům už na zvrat nezbyly síly. Štochl se sice vrátil do branky a několikrát čaroval, ale v útoku se už Češi neprobudili. Jejich sen o účasti v kvalifikace o olympijské hry se jim rozplynul, naopak Makedonci slaví premiérový postup ze skupiny.

ČR - Makedonie 21:27 (12:12) Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 2, Vítek, Vraný 4, Kubeš, Motl, Jícha 5/1, Filip 4, Sobol, Horák 5, Juříček, Stehlík 1, Hynek, Sklenák. Nejvíce branek Makedonie: Lazarov 7/2, Mirkulovski 5. Rozhodčí: Abrahamsen, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 2/1 - 2/2. Vyloučení: 6:3.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v házené mužů 2012 Srbsko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články