Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

České florbalistky se jedou do Švýcarska porvat o medaili z MS

Praha – Se sny o historicky první medaili odcestují české florbalistky zítra na mistrovství světa ve švýcarském St. Gallenu. Před dvěma roky ve Švédsku nakoukly premiérově do semifinále, letos chtějí na osmém světovém šampionátu překvapit někoho ze silné trojice Švédsko, Švýcarsko a Finsko, která si od roku 2003 pravidelně rozděluje cenné kovy.

Florbal
zdroj: isifa/VLP autor: Jiří Kopáč

"Neříkám, že to je jednoduché splnit, ale je důležité nějaký cíl mít a jít za ním. Všechny jsme velmi tvrdě pracovaly na tom, abychom tento těžký úkol dokázaly splnit," řekla kapitánka českého národního týmu Magdalena Kotíková, která se chystá už na šesté mistrovství světa.

Letos se hraje stejně jako loni mužský šampionát po zavedení kontinentálních kvalifikací v jedné elitní skupině se šestnácti účastníky. České florbalistky v neděli v úvodním utkání narazí na nejsilnějšího protivníka ze základní skupiny Norsko, o dva dny později změří síly s Maďarskem a ve středu se utkají se Slovenskem, které vede bývalý reprezentační trenér Jaroslav Marks.

S respektem do čtvrtfinále

"Jedeme tam s respektem. Třeba Norsko je kvalitní tým, ale měly bychom jednoznačně porazit Norky, Maďarky i Slovensko. Chceme dát na turnaji šanci všem osmnácti hráčkám z nominace. Ve čtvrtfinále bychom pak měly jít na Dánky," nastínila papírové předpoklady jedna z trenérek Markéta Šteglová.

Přípravu na šampionát zakončil národní tým minulý týden soustředěním v Bystřici pod Pernštejnem. "Měly jsme nabitý podzim. Nejdříve Polish Cup, kde jsme se potkaly se soupeřkami ze základní skupiny Norkami a také s Finskem či Švýcarskem. Následoval turnaj Euro Floorball Tour a teď závěrečné soustředění," vyjmenovala akce další trenérka Karolína Šatalíková. Po listopadovém turnaji EFT uzavřely se Šteglovou konečnou dvacetičlennou nominaci. "Chtěly jsme dát družstvu tvář a hrát aktivní hru na mistrovství světa. Na soustředění jsme ladily pětky, máme jasno, jak budou nastupovat v jednotlivých zápasech," doplnila Šatalíková.

Šampionát bude také generálkou na první domácí světový šampionát žen, který se bude hrát v České republice v roce 2013. "Je to pro nás o to důležitější turnaj," řekl prezident České florbalové unie Filip Šuman. Chtěl by, aby pokračoval trend zlepšování výsledků českých florbalistek, které se ze sedmých pozic v letech 2003 a 2005 posunuly postupně na pátou a čtvrtou příčku. "Tým jasně řekl, že se jede do Švýcarska porvat o medaili," doplnil Šuman.

Nominace českých florbalistek na MS v St. Gallenu

Brankářky: Jana Christianová (Red Ants Rychenberg/Švýc.), Lenka Kubíčková (FBC Ostrava).

Obránkyně: Denisa Billá, Magdalena Kotíková, Magdalena Cepek Žižková, Eliška Krupnová (všechny Herbadent SJM Praha 11), Zuzana Macurová, Andrea Pastušková (obě 1. SC Vítkovice), Nikola Černá (FbŠ Bohemians).

Útočnice: Kamila Bočanová, Iveta Hyršlová, Adéla Bočanová, Lucie Szotkowská (všechny FbŠ Bohemians), Anet Jarolímová, Kristýna Jílková, Dominika Šteglová, Tereza Urbánková (všechny Herbadent SJM Praha 11), Hana Koníčková (FBC Liberec), Hana Lacková (Zug United/Švýc.), Jana Vojáčková (JM Chodov).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články