Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalisté pokračují ve skvělých výkonech, vyhráli nad USA 3:0 na sety

Ancona (Itálie) - Čeští volejbalisté se postarali o další překvapení na mistrovství světa v Itálii. Svěřenci trenéra Jana Svobody v dnešním prvním utkání v osmifinálové skupině L zaskočili Američany a olympijské vítěze z Pekingu 2008 porazili v Anconě 3:0 na sety. Výrazně se tak přiblížili k vytouženému postupu do elitní dvanáctky šampionátu. Ten si s určitostí zajistí, pokud v sobotu od 17:00 porazí Kamerun.

Češi chtěli více využívat podání než v základní skupině. Sílu českého servisu demonstroval univerzál Štokr na začátku a jeho dvě esa poslala tým do vedení 5:3. Od té doby si udržovali aktivním útokem dirigovaným nahrávačem Ticháčkem a realizovaný od obou kůlů i středem náskok a set už po skvělém závěru nepustili.

Američané ve druhém setu zlepšili útok a zastavovali i české výpady. Češi přidali chyby a poprvé v utkání prohrávali o dva body (6:8). Kouč Svoboda si vzal oddechový čas, přesto pak jeho tým prohrával o čtyři body. Jenomže přišla pětibodová šňůra a Češi srovnali krok. Zaskočeného soupeře v koncovce nekompromisně dorazili a setbol využil riskantní smečí Štokr.

Češi opět dominovali v obraně

Útok v euforii hrajícího českého týmu stále hrozil ze čtyř stran. Nejvíce bodoval Štokr, ale Američany trápili i smečaři Popelka s Pláteníkem a také blokaři Petr Konečný a Veselý. V obraně se volejbalisté opět překonávali, za zápas zkazili jen 15 míčů. Ve třetím setu odskočili po vyrovnaném průběhu do vedení o tři body na 18:15. Stanley ještě potrápil český tým skvělým servisem, ale při prvním českém mečbolu poslal Rooney smeč vedle hřiště.

Milan Hadrava, asistent trenéra:

"Američané dá se říci vyčkávali a chtěli něco hrát, ale styl a rytmus hry jsme jako proti Bulharům drželi v rukou my. Chvílemi, řekněme, zazlobil Stanley, ale jinak je to zasloužené vítězství."

O první překvapení se volejbalisté postarali již ve skupině, ve které v závěrečném utkání porazili silné Bulhary 3:1 na sety.

Volejbalisté se na MS vezou na vlně sebedůvěry

"Jedeme na obrovské vlně a hrajeme fantastický volejbal. Kdyby proti nám stáli vítězové galaxie, tak je porazíme," zářil po výhře smečař Jiří Popelka v rozhovoru pro Radiožurnál. "Američané k tomu možná přistoupili trochu profesorsky, ale my jsme jim ukázali, jak se to hraje u nás na antuce," řekl český univerzál Jan Štokr.

Volejbalistům od začátku všechno vycházelo. Konečně se mohli opřít do servisu, což favorita evidentně zaskočilo. "Stoprocentně nám vyšlo skoro všechno a soupeř hrál zadrženě," řekl asistent trenéra Milan Hadrava. "Jsme tým a nebudu nikoho vyzdvihovat. Je to výhra celého týmu od hráčů přes maséry, lékaře, statistika... ," doplnil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články