Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Češky porazily Japonsko 66:60 a skončily druhé ve skupině

Brno - České basketbalistky si na mistrovství světa zajistily druhé místo v základní skupině D, když dnes v přímém souboji porazily v Brně Japonsko 66:60. Domácí tým přitom ještě na konci třetí čtvrtiny vedl, houževnatý soupeř se ale vzchopil a udělal ze zápasu drama. "Zase jsme se dopustily několika chyb, které by se stávat neměly. V závěru jsme trochu trnuly, ale teď je nejdůležitější ze všeho vítězství," řekla pivotka Ilona Burgrová, se 14 body nejlepší střelkyně českého týmu. "Když jsme vedly o devatenáct, čekala jsem klidnější závěr. Ale Japonky se neskutečně zvedly. Zaslouží uznání. Pro nás je dobré, že jsme konec úspěšně dotáhly, ale na druhou stranu bychom soupeři už takovou možnost dávat neměly," uvedla rozehrávačka Veronika Bortelová.

Reprezentantky tak s vypětím všech sil odčinily páteční prohru s Ruskem a základní část zakončily s bilancí dvou výher a jedné porážky. "To není špatná bilance, něco takového jsme si asi představovaly," řekla Burgrová.

Po nedělním volném dnu v pondělí v úvodním zápase osmifinálové skupiny narazí svěřenkyně Lubora Blažka opět v Brně na Koreu. O den později je čeká vítěz skupiny C Španělsko a ve středu pak Brazílie. Z šestičlenné skupiny postoupí do play-off první čtyři týmy.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky porazily Japonsko

Basketbalistky v duelu s Japonskem, které předloni porazily v olympijské kvalifikaci, sázely na výraznou výškovou převahu, zároveň věděly, že podmínkou na cestě za úspěchem bude pokrytí zatím nejlepší střelkyně šampionátu Ogaové, která rozhodla střelou v poslední vteřině páteční drama s Argentinou.

I dnes Japonky dokázaly, jakou vnitřní sílu jejich tým má, a hlavně Ogaová při stahování náskoku zářila při střelbě z dálky. Několikrát v zápase se Asiatky zdály být na odpis, neustále musely pracně dotahovat manko, ale až do konce diváci i české hráčky trnuli, aby národní tým výhru vybojoval.

Záznam utkání Japonsko - Česko sledujte zde.

Češky znovu srážely občasné sinusoidy v jejich představení. Oproti utkání s Ruskem rozložily střelbu na více hráček, zvýšily i její procentuální úspěšnost, ale v ofenzivě je hlavně na konci třetí a ve čtvrté čtvrtině potkaly výpadky. Například z jedenácti trojkových pokusů daly jediný.

"Říkala jsem si, ať je už konec"

Nejlepší úsek předvedly ve třetí čtvrtině. Po poločase se osmi body blýskla Šujanová, Češky, které se skoro půlku zápasu musely obejít bez hvězdy pátečního duelu s Ruskem Horákové, sedmiminutový úsek vyhrály drtivě 15:4 a radovaly se z výrazného vedení 53:34. Ale pak znovu předvedly několik zkratů a soupeř vedený výtečnou Ogaovou šňůrou dvanácti bodů zajistil závěrečnou napínavou zápletku.

Japonsko se nevzdalo ani v době, kdy Češky necelých pět minut před koncem po koši Elhotové vedly o devět bodů. Znovu snížily až na 60:64 a nervozitu české strany dokumentovala Šujanová, která v jasné pozici sama pod košem neproměnila jednoduchou střelu, a soupeř se mohl dotáhnout ještě blíž. "V tu chvíli mi bylo asi nejhůř, říkala jsem si, ať je už konec," přiznala po utkání Burgrová.

Diváci v závěru bouřili nadšením

Češky však kritickou chvíli dokázaly ustát, ubránily japonský útok a faulovaná Veselá vzápětí dvěma proměněnými trestnými hody zajistila klid do úplné koncovky. Diváci stejně jako proti Rusku v závěru bouřili nadšením, reprezentantky se s nimi po závěrečném klaksonu nadšeně zdravily. "Lidé nám na konci strašně pomohli. I když jsme se trápily, stáli za námi, což je obrovská pomoc," řekla Bortelová.

Česko - Japonsko 66:60 (22:19, 38:30, 53:46)

Body: Burgrová 14, Šujanová 10, Bortelová 9, Večeřová 8, Elhotová 7, Horáková, Vítečková a Veselá po 6 - Ogaová 22, Yoshidaová 9, Suwaová a Nagiová po 8, Suzukiová 6, Mitaniová 5, Takadaová 2. Rozhodčí: Gontas (Řec.), Grinterová (USA), Foster (JAR). Trestné hody: 11/11 - 4/4. Fauly: 9:16. Trojky: 1:8. Diváci: 3100.

Trenér českého týmu Lubor Blažek
zdroj: ČTk autor: Zehl Igor

Hlavní zprávy

Nejčtenější články