Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Basketbalistky i přes urputnou snahu na Rusky nestačily, prohrály 52:55

Brno - České basketbalové reprezentantky na mistrovství světa v Brně ve druhém utkání základní skupiny podlehly Rusku 52:55. Přestože v zápase ztrácely už dvanáct bodů, velkým vzepětím po poločase udělaly ze zápasu drama, ale na čtvrteční výhru s Argentinou nakonec nenavázaly, byť jim na konci hala aplaudovala ve stoje. Nejlepší střelkyní českého týmu byla Hana Horáková s 21 body, Jana Veselá přidala osm bodů.

"Svůj výkon moc neřeším, převládá ve mě velké zklamání, že jsme Rusky neporazily. Protože dobře vím, že máme mnohem na víc. Byly jsme dlouho svázané a nervózní, je to strašná škoda," řekla po utkání Horáková.

Rusko tak udrželo vedení ve skupině D, kde má dvě výhry. Češky mají jednu výhru a prohru, stejně jako Japonsko, které dnes těsně zdolalo Argentinu. Ta tak má po dvou nezdarech jistotu, že skončí ve skupině poslední. Před sobotními posledními zápasy skupiny je tak jasné, že do osmifinálové skupiny postoupí vedle Ruska i ČR s Japonskem. Domácí hráčky se s asijským celkem utkají v přímém souboji o druhé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Rusko

Záznam utkání Česko - Rusko sledujte zde

Český tým v přímém souboji o vedení ve skupině chtěl Rusko zaskočit mohutnou ofenzivou jako při čtvrteční výhře s Argentinou, ale třetí tým z posledních olympijských her byl podle očekávání soupeřem z jiné kategorie. Češky měly od začátku výrazný problém hlavně v útoku, kde se přes ruskou hráz nemohly dostat ke střelám z otevřených pozic. Tým táhla hlavně kapitánka Horáková, která se starala téměř o celou ofenzivní produkci českého týmu, další hráčky včetně nejlepší střelkyně čtvrtečního zápasu Vítečkové se jen hledaly.

Ivana Večeřová, pivotka:

"Byly jsme blízko, ale jako bychom se s Ruskami bály hrát a měly z nich komplex. Přitom na ně máme."

Domácímu týmu Rusko odskočilo do mírného vedení, ve 13. minutě byl rozdíl osmibodový. Český tým tak musel nasadit všechny síly do obrany, aby Rusko, dirigované americkou rodačkou Hammonovou, neuteklo do většího trháku.

Reprezentantky by totiž musely dlouho vzpomínat, kdy se v útoku trápily jako dnes v prvním poločase, kdy proměnily až svoji devátou střelu mimo vymezené území u koše, neproměnily ani jednu z osmi trojek a jejich střelba jen těsně přesáhla dvacetiprocentní úspěšnost. "To bylo dost tragické, v útoku nám to dnes hlavně na začátku nevyšlo a také jsme na to doplatily," uvedla Vítečková. "Začátek zápasu to hodně ovlivnil v náš neprospěch. Rusky hrály s chladnou hlavou, my se trápily," litovala Horáková.

Desetibodové manko v poločase tak zaplněnou halu ve Vodově ulici optimismem nenaplnilo, přesto se Češky od třetí čtvrtiny bojovným výkonem nadechly k velké stíhací jízdě. Tým táhla především Horáková, která se prosazovala hlavně dravými úniky pod koš. Před koncem třetí části měla na kontě už 17 bodů, což byla téměř polovina z celkového příspěvku celého týmu.

Český tým se nechal bouřícími diváky strhnout k závěrečnému náporu a rychle ukrajoval ze svého manka. Reprezentantky se nezlomily ani ve chvíli, kdy Artešinová tři minuty před koncem trojkou zvýšila na 53:46. Pak začala česká stíhací jízda vedená probuzenou střelkyní Elhotovou a především opět Horákovou. Ta ve chvíli, kdy do konce zbývalo 25 vteřin, vypíchla na půlící čáře míč Hammonové, která ji úmyslně faulovala, ale Horáková proměnila jen jeden trestný hod. Vzápětí měly Češky při tříbodovém manku ještě vhazování z autu, akci ale pokazily, přišly lehce o míč a Rusko mělo před finišem trumfy v rukou. "Obrovská škoda té ztráty, byla to školácká chyba a musí to být ponaučení do dalších zápasů," prohlásila Horáková.

Kouč Blažek ocenil diváckou podporu

Dramatický basketbal doprovodila vynikající divácká kulisa. "Diváci byli fantastičtí. Dávali nám sílu i v těžkých chvílích, kdy se nám nedařilo. Musím jim za to poděkovat, neboť jsme jejich podporu vnímali," ocenil trenér Lubor Blažek.

Stejně jako v prvním čtvrtečním utkání proti Argentině dal i v duelu proti Rusku Blažek příležitost ke hře celému dvanáctičlennému kádru. "Pro mě je největší devízou bojovnost. Nezlomilo nás, ani když jsme prohrávali o dvanáct bodů. Určitě je dobré, že jsme měli 62 střeleckých pokusů. Je to sport, někdy se daří, jindy ne. A nám se tentokrát nedařilo. Ale příští utkání bude jiné," poznamenal kouč, který ocenil vůli svých svěřenkyň udělat maximum pro úspěch.

Rusko - Česko 55:52 (12:9, 33:22, 42:36)

Body: Hammonová 13, Stěpanovová 9, Artěšinová 8, Korstinová 8, Daniločkinová 6, Kuzinová 5, Abrosimovová 4, Osipovová 2 - Horáková 21, Veselá 8, Elhotová 7, Šujanová 5, Burgrová 4, Vítečková 4, Večeřová 2, Kulichová 1. Rozhodčí: Chiari (It.), Vazquez (Portoriko), Ziemblicki (Pol.). Trestné hody: 13/9 - 23/17. Fauly: 22:19. Trojky: 6:3. Doskoky: 47:35. Diváci: 3 200 (vyprodáno).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články