Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Výkonnost evropského basketbalu stoupá – na ME bude hrát 24 týmů

Istanbul - Na světovém šampionátu basketbalistů je volný den. V Istanbulu se však sešel kongres Mezinárodní basketbalové federace, který kromě toho, že zvolil nové vedení, vyhověl i žádosti Litvy, aby se už příští rok rozšířil počet účastníků mistrovství Evropy o dalších osm týmů. Pro českou reprezentaci se však nic nezměnilo. Jako účastník divize B si na finálovém turnaji v Litvě nezahraje a v aktuální kvalifikaci jí jde nadále jen o nasazení pro los evropské kvalifikace, která odstartuje v roce 2012.

"Jsme flexibilní, inovativní a chceme už příští mistrovství Evropy o 24 týmech," uvedl genrální sekretář FIBA Europe Nar Lanolin.

Dveře na šampionát se otevřely zbylým účastníkům elitní skupiny, které neprošly kvalifikací. Ze tří skupin, v nichž boje o postup skončily teprve v srpnu, postoupí vždy čtyři týmy. Spolu s deseti evropskými účastníky probíhajícího mistrovství světa tak má nyní jistotu startu v Litvě 22 mužstev, o dvě zbývající si zahrají v dodatečném turnaji Finsko, Maďarsko a Portugalsko. To jsou týmy, které skončily v kvalifikačních skupinách poslední. "Mezi třetím a devátým týmem je opravdu velmi nepatrný rozdíl. To znamená, že úroveň všech týmů se vyrovnává," zdůraznil Zanolin.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jana Smetany

Výkonnost evropského basketbalu stoupá. Na letošním MS postoupilo devět z deseti týmů do play-off. Českou reprezentaci teď musí dvojnásob mrzet, že se v loňském roce nedokázala udržet mezi elitou, protože z letošních účastníků kvalifikace divize A nakonec nezbude na finálovém turnaji místo jen na jeden celek. Na ME 2011 bude navíc ve hře postup na olympijské hry v Londýně 2012. Českou reprezentaci čekají v divizi B odvety, ty se však budou hrát teprve až příští rok.

Basketbalová reprezentace
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články