Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Olympiáda je obrovským úspěchem a možnou inspirací

Londýn - Jako jednoznačný úspěch a často s nepokrytým nadšením hodnotí britská média letní olympijské hry v Londýně. Zároveň v nich vidí možnou inspiraci pro širší změny ve společnosti. "Všichni se ukloňte. Olympijské hry v Londýně 2012 se vydařily lépe, mnohem lépe, než by se většina lidí odvážila doufat," píše deník The Guardian.

Velkolepá show na závěr olympiády v plném proudu
zdroj: Getty Images

"Největším milníkem Londýna 2012 byla rovnost a v některých ohledech i převaha ženské účasti. Poprvé nebyla žádná země zastoupena pouze muži," píše dále list, podle nějž k největším hvězdám her patřili jamajský atlet Usain Bolt, který získal tři zlaté medaile ve sprintech, keňský běžec David Rudisha, jenž překonal světový rekord na 800 metrů, a britský vytrvalec Mo Farah, vítěz závodů na pět a deset kilometrů.

The Guardian:

"Bylo to 17 dní, které mohly změnit tuto zemi, když ne nadobro, tak určitě v mnoha ohledech, které by se štěstím a snahou mohly přetrvat. Avšak dnes se Británie a její hlavní město musí probudit a uvědomit si, že olympijské hry skončily. Sen se stal vzpomínkou... Zbytek našich životů začíná dnes."

Skvělé úspěchy britských reprezentantů podle Guardianu dokazují nutnost investic do sportu a práci desetitisíců dobrovolníků, bez nichž by olympiáda nebyla možná. "Velkou otázkou pro současnost, příští týdny, měsíce a roky bude, zda je možné se stejným odhodláním a velkorysostí jít i za složitějšími, trvalejšími a - pokud je to možné říci - důležitějšími cíli, než je olympijský sport. Proč by nemělo?" ptá se na závěr deník.

Také podle The Times letní hry založené na společných pravidlech, férové soutěži a tvrdé práci překonaly i ta nejsmělejší očekávání. "Optimismus a dynamičnost těchto olympijských her již změnily východní Londýn a na krátký čas i naše sebepojetí. Snad se tento nový duch zmocní také vlády. Potřebujeme ho, abychom naši zem proměnili v lepší."

The Independent označuje olympiádu za vítězství nové Británie, země všech generací, barev a původů. "Tato země, která tradičně obsazuje přední pozice ve zvláštní disciplíně, jež spočívá v tom nebýt sám sebou vůbec ohromen, nejenom předvedla úžasně úspěšnou globální podívanou, ale udělala z ní - se svým humorem, výstředností a nádechem ironie - velmi britskou záležitost."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy