Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cenný kov přinese sportovcům i finanční odměny. Kromě Britů

Londýn/Praha – Celkem získali čeští sportovci 10 olympijských medailí – čtyři zlaté, tři stříbrné a tři bronzové. Je to nejlepší výsledek od letních olympijských her v Atlantě v roce 1996, kdy si jich Češi přivezli 11. Získání cenného kovu ale neznamená jen sportovní prestiž – vítězům zajistí i nemalé finanční přilepšení. A po hrách navíc olympijský úspěch přitáhne sponzory.

Zlaté medaile z Londýna
zdroj: ČT24

Roky dřiny se Barboře Špotákové vyplatily – vybojovala zlatou medaili. Ta jí a dalším třem českým olympijským vítězům zajistí i finanční odměnu 1,5 milionu. Kajakář Vavřinec Hradilek, kterému londýnská divoká voda přinesla stříbro, si domů odveze 750 tisíc korun. Investuje je zpět do své sportovní kariéry. "Vzhledem k tomu, jaké máme náklady, se to hodí. Nejsme velký sport a spoustu položek si musím platit sám," uvedl Hradilek. Bronzoví medailisté dostanou za svoje výkony půl milionu korun.

Česko přitom patří k těm štědřejším státům. Třeba Britové, kteří reprezentují pořadatelskou zemi, neuvidí za svoje úspěchy ani libru. Němci, Kanaďané nebo Australané dostanou za zlatou medaili zhruba 400 tisíc. A Američani sice za nejcennější kov získají v přepočtu 5 milionů korun, 1,75 milionu ale obratem vrátí na daních.

Úspěch přitom často vydláždí cestu k dalším penězům – dobrá sponzorská smlouva může být pro sportovce výnosnou příležitostí. Bývalý tenista Boris Becker ze své olympijské medaile těží už dvacet let. "Když je po olympiádě, většina sportovců si uvědomuje, že pokud uspěli, mají možnost na tom ještě vydělat," říká.

Podobnou zkušenost má i dvojnásobný český olympijský vítěz Martin Doktor. "Byly sezony, kdy se částky vydělané na základě mé sportovní činnosti blížily deseti milionům," popisuje a zároveň dodává, že všechny peníze rozhodně neinkasoval on sám.

Podle dalšího tuzemského olympionika Aleše Valenty ale netrvá zájem sponzorů věčně. "Když vyhraješ na olympiádě a za tři měsíce přijde jiný sportovec, který vyhraje na mistrovství světa ve sportu, který je více sledovaný, tak ten zájem opadne," upozorňuje.

Sport není jen vrcholový, upozorňuje ministr Fiala

Nabízí se i otázka, zda úspěšná medailová bilance české reprezentace přinese víc peněz do sportu také ze strany státu. Ministr školství Petr Fiala, šéf rezortu, který pomáhá český sport financovat, ujistil, že si je vědom složité situace ve financování sportu, která nastala krachem Sazky a změnou loterijního zákona, a intenzivně se ji snaží řešit.

"Není důležité podporovat jenom vrcholový sport, ale také širokou základnu sportu a pohybové aktivity mládeže – to všechno jsou věci, o které se stát musí starat," dodal Fiala, který přes všechny problémy stále vnímá současný stav českého sportu pozitivně. Medailová bilance podle něj jen potvrzuje, "jak skvěle na tom český sport je".

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články