Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dream team se na vítězství nadřel, ale zlato obhájil

Londýn - Američtí basketbalisté podle očekávání ovládli olympijský turnaj a v Londýně získali zlato. Ve finále se však hvězdy NBA nadřely více, než kdo předpokládal. Španělé americkému výběru dlouho vzdorovali a do poslední čtvrtiny šli se ztrátou jediného bodu. Nakonec ale Jihoevropané Spojeným státům podlehli 107:100 a stejně jako v Pekingu berou stříbro. Hlavní zásluhu na skvělém výkonu Španělska měl hvězdný pivot LA Lakers Pau Gasol. Na druhé straně se dařilo především Kevinu Durantovi a Lebronu Jamesovi. 

Basketbalové zlato bere opět tým USA
zdroj: Getty Images

Španělé vstoupili do finálového zápasu sebevědomě. Po třech minutách dokonce vedli 9:7. Od začátku se oba celky předháněly ve střelbě z dálky. Americké hvězdy daly jen za první čtvrtinu sedm trojek z deseti pokusů. Jenže Španělé se nenechávali zahanbit, a to především zásluhou veterána Juana Carlose Navarra, který dal za první polovinu 19 bodů včetně čtyř trojek. V sedmé minutě ale svou trojkou definitivně obrátil vývoj první části Kobe Bryant a Američané ovládli první čtvrtinu 35:24.

Jenže Španělé se nevzdali a po třinácti minutách hry se dostali opět do vedení. Od té doby se oba týmy střídaly ve vedení. USA ale nakonec šly do druhé půlky zápasu s jednobodovým náskokem za stavu 59:58. Španělé tak druhou čtvrtinu vyhráli 31:24. Základem byl odvážný útočný doskok Španělů a fakt, že Evropané dokázali ubránit americký protiútok. USA se navíc vůbec nedařila střelba za tři body.

Lebron James: "Víme, že Španělé jsou skvělý tým a dnes nám to znovu předvedli. Chtěli námoplatit prohru z Pekingu, a tak jsem rád, že jsme byli schopní jejich hře odolat a předvedli jsme mimořádnou kvalitu."

Ve třetí minutě druhého poločasu se po smeči Paua Gasola dostali Španělé do jednobodového vedení 65:64. Právě především skvěle hrající Pau Gasol byl hlavní útočnou zbraní Španělů a americká obrana si s ním nevěděla rady. Další z pivotů Ibaka skvěle bránil Lebrona Jamese i doskakoval pod oběma koši. A mnozí doufali, že v hale se schyluje k velkému překvapení.

Radující se Američané
zdroj: Getty Images

Španělé dělali americkým hráčům daleko větší problémy než jiné týmy na olympiádě a na kontě hvězd NBA se začaly vršit fauly. Jihoevropané drželi USA na uzdě pečlivou obranou, jediný, kdo se pravidelně prosazoval, byl Kevin Durant, který dokázal skórovat snad ze všech pozic na hřišti. I do čtvrté čtvrtiny tak vstupovali Španělé se ztrátou jediného bodu na největšího favorita turnaje.

Jenže Američané v poslední části hry na svého soupeře vlétli a rychle se dostali do šestibodového vedení. Pak přišlo období, kdy se ani jeden z týmů nemohl prosadit. Ať střelci dělali, co dělali, ne a ne procedit míč obroučkou. Pauovi Gasolovi jako by začaly docházet síly, a zatímco střelci USA čas od času přidali koš, útok Španělů byl v této fázi hry bezzubý. Přesto náskok USA Spojených států nikdy nenarostl na vyšší než desetibodový rozdíl a oproti všem předpokladů byl zápas překvapivě vyrovnaný. Hrál se dost možná nejlepší zápas na celém olympijském turnaji.

Zároveň se ale Evropané nedokázali svému soupeři přiblížit na více než šest bodů a Američané se sebevědomým sobě vlastním závěr utkání kontrolovali. Na nějaké drama nakonec nedošlo, americký výběr prokázal svou kvalitu a zvítězil 107:100. Stejně jako v Pekingu tak berou zlato v basketbalu Američané, Španělsko skončilo ve finále poraženo.

Lebron James se stal po Michaelu Jordanovi druhým hráčem, který v jednom roce vyhrál NBA, ceny pro nejužitečnějšího hráče základní části i play off a také olympijské hry. Zároveň se stal s 273 body nejlepším americkým střelcem v historii her, když o tři body překonal Davida Robinsona. Zároveň se stal s 273 body nejlepším americkým střelcem v historii her, když o tři body překonal Davida Robinsona. O zápis do historie se postaral i Durant, který 156 body na turnaji vytvořil nový rekord olympijských her. O bod překonal Argentince Manu Ginobiliho. Americký trenér Mike Krzyzewski zakončil kariéru u reprezentace s bilancí 62 výher a jediné porážky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články