Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Olympijský výbor vyšetřuje politický slogan korejského fotbalisty

Londýn - Mezinárodní olympijský výbor doporučil vedení korejské fotbalové výpravy, aby zakázala jednomu ze svých členů přebrat vybojovaný bronz. Po pátečním utkání o třetí místo s Japonskem byl totiž vyfotografován s politickým nápisem, kterým podpořil korejské nároky na ostrov Takešima, který už po více než století čeří vztahy s rivalem z Japonska.

Korejští fanoušci vyjadřující podporu v teritoriálním sporu
zdroj: ISIFA

"Požádali jsme národní olympijský výbor Korejské republiky o vysvětlení. Zároveň jsme ho požádali, aby na záležitost zareagoval a aby se sportovec nezúčastnil odpoledního předávání medailí," uvedli představitelé MOV.

Jižní Korea v medailovém boji zvítězila jen několik hodin po tom, co prezident Lee Myung-bak zavítal na sporná území v Japonském/Žlutém moři. Japonci potom v reakci na návštěvu stáhli svého velvyslance ze Soulu.

V zápase v Cardiffu jeden z korejských fotbalistů vyjádřil podporu v územním sporu mezi oběma státy. Fotbalová asociace FIFA okamžitě ohlásila vyšetřování celého incidentu a nyní se do něj zapojil i olympijský výbor. Olympijská pravidla totiž zakazují jakákoliv politická prohlášení na dějištích her.

Spory o ostrovy křiví vztahy mezi zeměmi po více než století

Fotbalista sloganem vyjádřil podporu korejské straně ve sporu s Japonskem o ostrovy v Japonském moři, na které si dělají nárok obě země. O neobydlená skaliska uprostřed vod bohatých na ryby, jež Japonci nazývají Takešima (Bambusový ostrov) a Korejci Tokdo (Osamělý ostrov), se země přou od roku 1905.

Spory o vlastnictví ostrůvků se v posledních letech vyostřily. V roce 2006 korejský exprezident Roh Moo-hyun ohlásil speciální dialog s Japonskem, v kterém požadoval omluvu za kolonizování Koreje. Explicitně také prohlásil ostrovy za výsostné korejské území, které Japonci zahrnuli "smutkem a lítostí." V roce 2008 potom Korejci stáhli svého velvyslance z Japonska po tom, co stát vycházejícího slunce zmínil spory o ostrov ve středoškolských učebnicích.

Řešení konfliktu zatím není na obzoru. Obě země totiž odmítají ustoupit ze svých teritoriálních požadavků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články