Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pražská olympiáda by se měla inspirovat v Londýně, říká Jansta

Londýn – Jedním z cílů, které si vytyčili organizátoři letošní letní olympiády, je udržitelnost. Stadiony i olympijská vesnice, které byly pro hry vybudované, se po odjezdu sportovců upraví a budou sloužit Londýňanům. Z olympijské vesnice se stanou normální byty, atletický stadion sníží svou kapacitu tak, aby odpovídal "neolympijské" návštěvnosti sportovních klání. Předseda Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta tento přístup oceňuje a vidí v něm inspiraci pro přístup k rozvoji sportu v Česku.

Velký propagátor basketbalu, ale také právník a někdejší poslanec za KSČM Miroslav Jansta byl v lednu letošního roku zvolen předsedou ČSTV. Jak sám říká, ve své profesi získal kontakty na členy olympijského výboru. V Londýně se nyní raduje z úspěchu Českého domu a přemýšlí, jak si z organizace her v Londýně vzít příklad pro Česko. "Členové olympijského výboru před lety hodnotili, že olympiáda v Praze by mohla být zajímavá tím, že by ji organizovala desetimilionová země a hry by tak mohly být nejlevnějšími," vzpomíná Jansta v rozhovoru pro ČT. "Není ale možné, aby OH prosazoval jeden primátor, prosazování myšlenky musí být výsledkem konsensu hlavních vládnoucích stran."

Vzorem pro Česko může být například stavba londýnského Olympijského stadionu. V Praze je nyní hlavním sportovištěm nechvalně proslulá O2 arena, jejíž stavbu iniciovala společnost Sazka. V roce 2015 se má stát hlavním dějištěm halového mistrovství Evropy v atletice. Stavba haly stála 21 miliard korun, třebaže alternativní projekt, který měl ČSTV připravený, dosahoval podle Jansty částky 350 milionů. "Stavěli to nenormální lidé," nešetří nynější předseda ČSTV kritikou směrem k bývalému vedení svazu. "Jestliže se bláznivý sázkař rozhodne, že začne stavět, je to šílené." Pokud by v budoucnu měla vznikat hala, například pro bruslařskou šampionku Sáblíkovou, bude Jansta klást důraz na to, aby takové sportoviště mohlo sloužit také dalším sportům.

Český sport podle Jansty potřebuje koncepční změny. A se změnou financování musí začít samotný ČSTV. "Potřebujeme vybudovat infrastrukturu, za posledních dvacet let šla do obnovy infrastruktury 2 procenta rozpočtu," shrnuje předseda. Výkony sportovců je podle něj potřeba podporovat, přestože se medailisté rodí i v současném stavu. Jednotlivé sporty totiž často drží nadšení lidé, kteří i v obtížných podmínkách pracují s velkým přesvědčením.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články