Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Špotáková má dvě zlata a touží napodobit svého trenéra

Londýn – Barbora Špotáková odolala tlaku a obhájila zlatou olympijskou medaili. Neházelo se jí sice dobře, přesto ostatní soupeřky nechala daleko za sebou. Fenomenální oštěpařka je ráda, že změnila trenéra a trojnásobnému olympijskému vítězi Janu Železnému mohla udělat radost. Na otázku, zda by ho chtěla dohnat, odpověděla bez váhání ano. "I'll be back," parodovala Špotáková po vítězném závodu v Londýně slavnou větu z filmů Arnolda Schwarzeneggera. "Já se vrátím." Může si v následujících čtyřech letech dát mateřskou pauzu, může házet dál, ale v Riu 2016 by opět ráda stála na rozběžišti s oštěpem v ruce. Nenechte si ujít rozhovor s Barborou Špotákovou ve Studiu Londýn v 19:00.

Barbora Špotáková v olympijském finále
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Rio? Já si nedělám srandu z novinářů," řekla Špotáková. Přijde jí šílené a neuvěřitelné, že je dvojnásobnou olympijskou vítězkou. Že to jde, to Špotáková ví. "Máme tu živoucí příklad," poukázala na Železného. "Když budu zdravá a bude mě to bavit, tak bych ještě jednu olympiádu ráda zažila jako závodník. Ale tvrdit, že to vyhraju třikrát, to by bylo troufalé," mírnila euforii. Pokud by se jí to povedlo, stala by se stejnou legendou jako její trenér. Legendou oštěpu je už nyní. "Legendy jsou ale ještě starší, budu muset udělat ještě víc, na legendu je tohle málo," řekla skromně Špotáková. "Ale určitě to je zápis do dějin," dodala.

"Jsem ráda, že jsem změnu trenéra udělala a že jsem pod jeho (Jana Železného) vedením získala druhé zlato. Aby trenér-olympijský vítěz vychoval olympijského vítěze, to dokazuje jeho kvality," prohlásila šťastná vítězka.

Jan Železný: "Byl to pro mě nejtěžší závod v mé trenérské kariéře."

"Jakmile jde o důležitý závod a hraje se o něco velkého, pomáhá jí to. Nestresuje se, není nervózní," všiml si Železný. Když ve čtvrté sérii hodila skoro 70 metrů, byl už klidný i on. "Bylo pravděpodobné, že na to nikdo už nezareaguje," uvedl. "Nebylo to takové, jaké jsme si představovali, ale asi jsme byli namlsaní z minulých závodů. Čekalo se, že se to bude mlátit, a ono nic. Ale jen dobře pro nás," dodal.

Špotáková patřila k favoritkám olympiády, s jejím jménem se spojovalo zlato, což si Železný uvědomoval. "Bára je specifická v tom, že kdyby se jí to nepovedlo, což se může kdykoliv stát, tak mi to lidi otlučou o hlavu," řekl Železný. "Proto jsem hrozně rád, že to tak dopadlo. Hlavně si to zasloužila, prostě byla nejlepší."

Podle Železného, který trénuje Špotákovou od loňského roku, je výhodou jeho svěřenkyně fakt, že se na velkých závodech dokáže vyburcovat k nejlepším výkonům. "Hodila tady maximální výkon, na který měla. To je to, co ji zvedá, co z ní dělá velkou. Těžký závod jí strašně moc pomůže a ona je o krok před ostatními," řekl Železný.

Špotáková potvrdila, že se jí neházelo příliš dobře. "Myslím, že i ostatním holkám. Kdyby závod probíhal v den kvalifikace, výkony by byly daleko dál. Všechny házely hrozně svázaně. Vytlačila jsem tam sice jeden výkon na 69,55 m, ale byl to hod vynucený. Podařilo se mi to tam silou vůle dotlačit. Sedmičkou to nezačíná, což jsem si přála," řekla.

Podle světové rekordmanky to bylo dáno i skladbou časového programu. Soutěž narušila především show Usaina Bolta. Po jeho vítězství v závodu na 200 metrů se totiž ochozy začaly vyprazdňovat a na stadionu zůstali pouze čeští fanoušci. "To bylo nejvíc," radovala se Špotáková. "Poznamenalo to závod hodně," řekla Špotáková. Fanoušci vnímali jen jamajské sprintery. "Až když zmizel, tak se začalo házet. Poslední dva pokusy, kdy zbytek stadionu viděl jen oštěp, byly nejhezčí," řekla Špotáková.

Barbora Špotáková:

"Když jsem skončila závod, teprve pak vyvstaly české ostrůvky na tribunách, které normálně nejsou vidět. Když jsem obíhala stadion, zjistila jsem, kolik tady bylo českých fandů. A že jich tady bylo! Všem moc děkuju, že přijeli."

Špotáková už ví, jaký o ni bude jako o olympijskou vítězku zájem. "Jsem zkušená. Po Pekingu už vím, do čeho jdu. Už to umím kočírovat," uvedla. Myslí si také, že už je prý "ohraná". "Po posledním půlroku jsem fakt těžce ohraná. Já už fakt nemám co říct nového," doplnila.

O dalším průběhu kariéry prý nyní nepřemýšlí. Chce se v letošní sezoně soustředit ještě na závěr Diamantové ligy, potom se začne zaobírat budoucností. "Pak se opravdu uvidí, jestli budu cítit, že potřebuji odpočinek," řekla. Pravděpodobně by se nebránila ani založení rodiny. "Možná by nějaký odpočinek nebyl špatný," dodala s úsměvem.

Železný věří, že Špotáková by mohla vyhrát i za čtyři roky na olympijských hrách v Riu. "Je složité říkat, co bude za čtyři roky. Může se stát cokoliv, ale já bych tomu klidně věřil. Ona to v sobě má," konstatoval Železný, ale hned dodal:"Je to dlouhá doba, za čtyři roky se nemění jen lidé, to se mění svět."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články