Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Historicky první zlato z boxu žen získala Britka Adamsová

Londýn - První olympijské zlato v boxu žen v historii získala Britka Nicola Adamsová. Na hrách v Londýně dnes ve finále váhové kategorie do 51 kg porazila 16:7 čínskou mistryni světa Žen Cchan-cchan. Kategorii do 60 kg ovládla Irka Katie Taylorová a do 75 kg Američanka Claressa Shieldsová.

Vyhlášení vítězky ve váhové kategorii do 51 kg
zdroj: Isifa

Devětadvacetiletá Adamsová zvládla zápas ve velkém stylu a v druhém kole dokonce Číňanku poslala k zemi. Britská boxerka tak Žen Cchan-cchan oplatila prohry z finálových zápasů na posledních dvou světových šampionátech. "Splnil se mi sen. Mám nepopsatelnou radost. Celý život jsem na to čekala a podařilo se," řekla Adamsová.

Její soupeřka si z prohry těžkou hlavu nedělala a užívala si velkou chvíli ženského boxu, který měl na hrách v Londýně olympijskou premiéru. "Jsem opravdu šťastná. Je to výjimečná chvíle," uvedla Žen Cchan-cchan. O bronz se podělily Američanka Marlen Esparzaová s Indkou Čungneidžang Mery Kom Hmangteovou.

V kategorii do 60 kg triumfovala čtyřnásobná mistryně světa Katie Taylorová. Vlajkonoška irské výpravy ve finále porazila 10:8 Sofiu Očigavovou z Ruska. Šestadvacetiletá Taylorová je ve své zemi sportovní celebritou, byla vlajkonoškou irské výpravy při slavnostním zahájení her v Londýně a potvrdila pozici suverénky v kategorii do 60 kilogramů.

Taylorová je prakticky neporazitelná, vedle čtyř světových má ve sbírce i pět evropských titulů. První získala v osmnácti, o rok později poprvé vyhrála na světové scéně. Britka Natasha Jonesová, která s ní prohrála v úvodním kole olympijského turnaje, její převahu shrnula stručně. "Mohla bych na ni hodit dřez, možná i autobus, a stejně by to nepomohlo. Je nejlepší," řekla.

Taylorová se přitom nevěnuje jen boxu, ale odskočila si i k fotbalu. Za irský národní tým dokonce odehrála na postu záložnice několik zápasů v kvalifikaci mistrovství světa a Evropy. Její otec a trenér v jedné osobě Peter Taylor by byl rád, kdyby se po olympiádě na zelený trávník vrátila. "Je to trochu bezpečnější. Boxování obětovala svůj život," poznamenal.

Ve finále váhy do 75 kg Američanka Claressa Shieldsová porazila Naděždu Torlopovovou z Ruska 19:12. Na třetím místě skončily Marina Volnovová z Kazachstánu a Li Ťin-c'.

Výsledky finále boxu žen:

Do 51 kg: Adamsová (Brit.) - Žen Cchan-cchan (Čína) 16:7.

Do 60 kg: Taylorová (Ir.) - Očigavová (Rus.) 10:8.

Do 75 kg: Shieldsová (USA) - Torlopovová (Rus.) 19:12.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články