Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zahajovací ceremoniál sledovalo 900 milionů lidí

Londýn - Slavnostní zahajovací ceremoniál XXX. olympijských her v Londýně přilákal k televizním obrazovkám po celém světě dohromady 900 milionů lidí. Nedokázal tak překonat úvod poslední letní olympiády v Pekingu, který sledovalo o 300 milionů lidí víc.

Mediální společnosti vytvoří z her přes 100 000 hodin materiálů a poprvé vyšlou větší část na internet a do mobilních zařízení než přímo na televizní obrazovku. "Dovolím si tvrdit, že londýnské hry odstartovaly úplně novou éru olympijského vysílání," prohlásil ředitel Mezinárodního olympijského výboru pro televizi a marketing Timo Lumme.

K tomu došlo i přesto, že i v televizním vysílání se doba věnovaná hrám přiblíží stovce tisíc hodin a překoná hry z Pekingu o čtyřicet tisícovek. Jako první je londýnská olympiáda nabízena trojrozměrně a dokonce se testuje i v domácnostech zatím nedostupné supervysoké rozlišení.

Rekordy láme i americká televize NBC, kritizovaná za to, že některé sporty zbytečně nenabízí živě. Zpožděný přenos z úvodního ceremoniálu si zapnulo téměř 41 milionů diváků a překonali tak i zájem o zahájení domácích her v Atlantě v roce 1996. "Nakonec je vidět, že jsou experti v tom, co dělají," řekl Lumme.

V Británii přilákal úvod her k obrazovkám 27 milionů lidí, více než loňská královská svatba prince Williama a Catherine Middletonové. Alespoň kousek některého z přenosů z domácích sportovišť sledovalo již 88 procent obyvatel. Nejsledovanější byl v pořadatelské zemi závod mužů na sto metrů, který nedokázal pokořit jen zlaté krasobruslařské vystoupení Jayne Torvillové a Christophera Deana z her v Sarajevu v roce 1984.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články