Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čtyřkajak i deblkanoisté postoupili do finále

Londýn – Jak čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba, tak i deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem postoupili do finále. Obě posádky sice neuspěly v úvodních rozjížďkách a musely do semifinále, to však bez problémů zvládly a postoupily do bojů o medaile, které jsou na programu ve čtvrtek.

Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Čtyřkajak vstupoval do semifinále s druhým nejlepším časem z ranních rozjížděk, když lepší byli pouze Maďaři, kteří Čechy v souboji o přímý postup do finále porazili. Všechny však překvapili Australané. Ti semifinále poměrně suverénně vyhráli, když svůj čas oproti rozjížďkám zlepšili o sedm vteřin a druhé Němce porazili v cíli o celou sekundu. Češi skončili třetí s odstupem další půl vteřiny.

"Zklamaní jsme nebyli, jeli jsme dobrou jízdu, ale nebylo to úplně stoprocentní. Bylo to takové rozházené," řekl háček lodi Daniel Havel o rozjížďce. Je to právě on, kdo udává tempo posádky. "Nezvládl jsem to, bylo to trošku rychlé ze začátku, takže jsme potom tuhli," uvedl.

Dařilo se i deblkanoistům Dvořákovi s Radoněm. Ti bez větších problémů dojeli v semifinále těsně za Číňany na druhém místě. "To trochu zamrzí, protože to může být nevýhoda kvůli nasazení do dráhy na finále," upozornil Dvořák.

Už v rozjížďce rozhodčí nechal opakovat start. V semifinále pak ulili Brazilci a posádky se opět musely vracet. "Lehce jsme se lekli, trochu nás to znervóznělo," přiznal Radoň. Druhý pokažený start by totiž znamenal diskvalifikaci. "Ale zvládli jsme to perfektně, už po startu jsme věděli, že ve finále budeme," uvedl háček lodi. "Na začátku se ale závod na kilometru nevyhrává," upozornil.

Dvořák souhlasil. "Přesně tak, na kilometru se nedá vyhrát ani prohrát na startu, pokud to má člověk v hlavě trochu srovnaný, následuje ještě dost dlouhá doba do cíle, start neovlivní závod," uvedl a hned doplnil, že dvojice dnes nepředvedla ideální výkon. "Finále je až za dva dny, tak možná dobře, že to nebylo ideální. Kdybychom zajeli životní závod a super čas, tak bych měl strach, jestli to můžeme zopakovat," řekl.

Do finále zbývá dvoudenní odpočinek. "Ještě je čas a může si to sednout," prohlásil Dvořák. Věří si na medaili. "Můžeme porazit každého, ale zatím nemáme na to je porážet trvale. Já doufám, že finále si sedne a že to bude dobré a budeme bojovat o medaili," věřil. "Musíme se uvolnit a užít si to podle našich představ," doplnil Radoň. "Ve finále je člověk nabuzenej a je schopnej vymáčknout ještě lepší výkon," přidal Dvořák.

Radoň přiznal, že je atmosféra a očekávání na první olympiádě pohltily a trochu je svazovala nervozita. "Dobře to dopadlo, i když to vůbec nebyly ideální jízdy. Teď půjde o to, abychom si to užili a finále jeli podle našich představ," dodal.

Obě finále jsou na programu ve čtvrtek 9. 8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články