Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kostelecký: Teď můžu začít od znova

Londýn – V Pekingu vybojoval zlatou medaili ve finálovém olympijském rekordu. V kvalifikaci trapu na OH v Londýně však již patnáct terčů před koncem věděl, že o obhajobu zlata bojovat nebude. Český střelec David Kostelecký neúspěch bere s nadhledem a sám věří, že tento moment ho může vyburcovat k lepším výkonům.

David Kostelecký po neúspěchu v kvalifikaci trapu OH
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Člověk si nese s sebou, že tu olympiádu vyhrál, takže teď můžu začít od znova," řekl sedmatřicetiletý Kostelecký cestou ze střelnice s brokovnicí přes rameno s vědomím, že jeho éra coby olympijského vítěze je u konce. "Neberu umístění tragicky. Střelba je nevyzpytatelná. Věřím, že se mi ještě něco povede," řekl čtrnáctý muž londýnské soutěže.

Po zlatu z Pekingu se Kostelecký ocitl pod větší pozorností okolí. Vnímal to hlavně v prvních dvou letech. "Při závodech jsem byl pod větším tlakem. Člověk tím něco získá i ztratí. Teď se mi uleví, ale celkově to bylo v pohodě," uvedl.

V Londýně udělal Kostelecký po jedné chybě v první a druhé položce, ale v třetí a čtvrté neminul ani jeden terč. Rozhodovalo se v poslední sérii, kdy mu z 25 asfaltových "holubů" tři uletěli. Už po dvou chybách byl konec nadějí.

Člověka v tu chvíli zklame, že je ze hry. Říká si, že to musí dojet a těší se, až to bude za ním," řekl Kostelecký. Chyby přičítal rychlejšímu tempu, které nasadil po prvních dvou čtyřiadvacítkách. "Věděl jsem, že musím střelit velké číslo ze zbylých pětasedmdesáti, proto jsem riskoval. Člověk se s tím musí méně mazat."

Dostřílet závěrečnou položku nebylo jednoduché, když věděl, že je bez finále. "Mimo šestku už je to prakticky jedno," řekl Kostelecký, který si před Pekingem zastřílel olympijské finále i v Sydney 2000 a skončil v něm šestý. "I když je to úspěch, tak o tom nikdo neví. Kdo nemá medaili, nikoho nezajímá," podotkl.

Na rozdíl od předešlých olympiád byly na královské londýnské střelnici potřeba na postup do finálové šestky vyšší nástřely. Čtyřicetiletý Australan Michael Diamond dokonce trefil všech 125 terčů.

V Číně pršel Kosteleckému zlatý olympijský déšť a na nevlídné počasí se připravoval i v Británii. Na trap ale vysvitlo slunce a jen první den lehce sprchlo. "Počasím jsem překvapený, čekal jsem daleko horší podmínky," řekl.

Při pohledu na o tři roky staršího Diamonda může Kostelecký teoreticky pomýšlet i na hry v Riu de Janeiro v roce 2016. "Uvidíme, co bude za čtyři roky. Těžko se to plánuje v těchto letech, ale věřím, že pár sezon vydržím," řekl Kostelecký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články