Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fenomenální Bolt obhájil olympijské zlato na stovce

Londýn - Nejočekávanější disciplínu olympiády, běh mužů na 100 metrů, vyhrál Jamajčan Usain Bolt. Šestadvacetiletý fenomén a světový rekordman prolétl po nejkratší atletické trati v olympijském rekordu 9,63 sekundy, přitom neodstartoval nejrychleji a musel s vypětím nahánět soupeře. Stříbrnou medaili získal Boltův krajan a mistr světa z loňského roku Yohan Blake časem 9,75. Bronz si z Londýna díky výsledku 9,79 odveze Justin Gatlin z USA. Smolný závod zažil další Jamajčan Asafa Powell, který se během sprintu zranil. Mužské finále bylo doménou jamajských a amerických běžců, kteří obsadili šest drah z osmi.

Závěr londýnské stovky
zdroj: Isifa/EPA autor: Kerim kten

V Pekingu Bolt překonal světový rekord, v Londýně z tehdejšího času ubral šest setin a na pět setin se přiblížil svému aktuálnímu historickému maximu z Berlína 2009. V Londýně bude obhajovat ještě tituly na 200 metrů a ve sprinterské štafetě. Potvrdily se předpovědi exmistra světa Tysona Gaye, který odhadl, že na stupně vítězů bude třeba běžet pod 9,80. Američan protnul cílovou čáru čtvrtý právě v tomto čase a své první olympijské medaile se nedočkal.

Bolt přitom v semifinálovém závodě zaběhl až třetí čas. Nejrychleji v semifinále běžel právě Gay, o tři setiny byl pomalejší Jamajčan Yohan Blake. Jeho krajan a pozdější vítěz Usain Bolt dosáhl času 9,87. Mimo jednoho všichni běžci zaběhli semifinálovou stovku v čase pod 10 sekund.

Na nejkratší běžecké trati se vrátil na trůn, který opustil při loňském MS v Tegu vinou diskvalifikace. Z ní tehdy profitoval Blake, který v letošních tabulkách figuroval před Boltem, kterého porazil na domácím šampionátu. Světový rekordman si ale nachystal odpověď na nejdůležitější závod roku a přidal druhý nejlepší čas historie.

Usain Bolt:

"Cítil jsem se extrémně dobře a mám radost. Když jde o titul, jsem připravený. Věděl jsem, na co mám. Yohan Blake trénoval víc než já, ale já jsem věděl, co jsem potřeboval a co ve mně je. Určitě se mu bude dařit příště víc, protože byl tentokrát asi víc vystresovaný."

Američanka Sonya Richardsová-Rossová časem 49,55 sekundy vyhrála ženský běh na 400 metrů. O triumf se postarala v posledním metrech, kdy výrazným nástupem dokázala předehnat všechny soupeřky. Na druhém místě skončila obhájkyně z Pekingu Britka Christine Ohuruoguová. Trojici medailistek doplnila DeeDee Trotterová.

Po štafetových titulech z Atén a Pekingu má Richardsová-Rossová první individuální zlato z her. Před čtyřmi roky byla na čtvrtce třetí, nyní se stala první Američankou od triumfu Valerie Briscoové-Hooksové v Los Angeles 1984, která tuto disciplínu vyhrála.

Sanya Richardsová-Rossová
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Mike Hewitt

Olympijský trojskok vyhrála Olga Rypakovová z Kazachstánu. Ke zlaté medaili si doskočila nejlepším osobním výkonem 14,98 metru, kterého dosáhla dokonce ve dvou sériích. Připsala si tak další triumf po vítězství na světovém šampionátu v Dauhá v roce 2010. Pro svoji zemi vybojovala druhé atletické zlato po Olze Šišiginové, jež v Sydney 2000 vyhrála běh na 100 metrů překážek. Na druhém místě díky poslednímu pokusu skončila Kolumbijka Caterine Ibarguenová výkonem 14,80. Třetí místo bere Olha Saladuhová z Ukrajiny.

Své finále mají za sebou také vytrvalci na 3 kilometry překážek. Jako první se v cíli radoval obhájce zlata Keňan Ezekiel Kemboi. Dvojnásobný mistr světa z let 2009 a 2011 se radoval časem 8:18.56 minuty. Druhým nejlepším vytrvalcem se v Londýně stal mistr Evropy na této trati Francouz Mahiedine Makhissi. Bronzovou medaili bere Abel Kiprob Mutai z Keni.

Vítěz kladivářů Krisztián Pars
zdroj: ČT24 autor: Fabrizio Bensch

Nejdelší výkon večera v kladivářském sektoru zaznamenal Maďar Krisztián Pars, který hodil 80,59 metru. Letošní evropský šampion a úřadující mistr světa jako jediný přehodil 80metrovou hranici a po pátém místě z Atén a čtvrté příčce z Pekingu vybojoval svou první olympijskou medaili. Za Parsem skončili předchozí olympijští vítězové Slovinec Primož Kozmus, jenž vyhrál v Pekingu, a Japonec Koži Murofuši, šampion z Atén.

Čech Lukáš Melich skončil na olympijských hrách v životním závodu na šestém místě výkonem 77,17 metru. Hned za Melichem se umístili první dva kladiváři z her v Sydney Polák Szymon Ziólkowski a Ital Nicola Vizzoni. Český vrhač byl ve finále velké seniorské soutěže poprvé v kariéře; na minulé olympiádě ani na dvou mistrovstvích Evropy a světovém šampionátu v Helsinkách 2005 neprošel kvalifikací.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články