Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jsem unavený, dám si pauzu, říká Krpálek. A pak chce do Ria

Londýn - Zklamání z judisty Lukáše Krpálka po sedmém místě na olympiádě v Londýně vyprchalo na dopingové kontrole. Zahalen do kapuce pak litoval těžkého losu kategorie do 100 kg a těšil se na dovolenou. Los turnaje měl jednadvacetiletý Krpálek přísný. V prvním kole měl sice volno, ale pak ho na tatami čekal mistr světa z roku 2010 Takamasu Anai z Japonska, kterého porazil na ipon. Ve čtvrtfinále byl minutu od výhry nad úřadujícím mistrem světa Tagirem Chajbulajevem z Ruska, který se stal olympijským vítězem.

Zklamaný Lukáš Krpálek
zdroj: Isifa/EPA autor: John Mabanglo

"Mrzí mě, že jsem dostal takový los, mohlo to dopadnout líp," řekl Krpálek svým typicky tichým hlasem. V opravách, ze kterých ještě mohl dojít k bronzu, rychle prohrál s Nizozemcem Henkem Grolem, bronzovým v Pekingu i teď v Londýně. "Vidíte, neměl jsem to tady vůbec jednoduché, ale škoda, nevyšlo to. Na druhou stranu olympiáda se mi moc líbí, všechno je tady super a škoda, že to nevyšlo líp," řekl Krpálek.

Přitom do semifinále neměl daleko. Ještě minutu před koncem vedl nad Chajbulajevem 1:0. "Na Rusa jsem měl, chyběl fakt kousíček," litoval judista pražského USK. O výhru se nejspíše připravil vlastní pasivitou. "Snažil jsem se ho držet na zemi, prát se tam, zdržovat čas, a to se mi vymstilo," konstatoval Krpálek. Před opravami měl tři hodiny pauzu. "Prohra s Rusem mrzela dost, ale snažil jsem se dát dohromady," řekl a doufal, že by mohl vybojovat alespoň bronzový kov.

V duelu s Nizozemcem Grolem špatně začal, nepovedl se mu chvat, na který soupeř dobře zareagoval. Při druhém pokusu už letěl k zemi a rychle prohrál na ipon. V hledišti seděla mezi fanoušky na prvních dvou zápasech oštěpařka Barbora Špotáková. České hlasivky občas byly slyšet, ale ke Krpálkovým uším nedolehly. "Popravdě jsem nic moc neslyšel, ani neviděl. Ostatních bylo hodně, třeba z Holandska, ti byli slyšet víc," řekl Krpálek. Na finálovou část dokonce přišel ruský prezident Vladimir Putin, vedle kterého seděl britský premiér David Cameron.

Po londýnské olympiádě, které podřídil veškerý letošní čas, se Krpálek těšil na dovolenou. "Hodně dlouhou. Jsem ze všeho unavený. Dám si dlouhou pauzu a budu se snažit odpočinout. Dám do kupy záda a potom na to zase vlítnu," řekl. Až po odpočinku začne případně myslet na olympijské hry za čtyři roky v Riu de Janeiro. Jedno ale věděl hned. "Chci jet do Ria," řekl pevně. Jen nevěděl, v jaké váhové kategorii do Brazílie pojede. "Jestli nenaberu, nebo zůstanu ve stovce," dodal Krpálek, který se v Riu bude v 25 letech blížit k ideálnímu judistickému věku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články