Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Boyle: Režii jsem vzal hlavně kvůli tátovi

Londýn - Oscarový Danny Boyle přiznal, že režírování velkolepého zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Londýně vzal mimo jiné kvůli svému otci. "Udělal jsem to pro něj," uvedl Boyle po okouzlující páteční show. Boyleův zesnulý otec byl velkým fanouškem olympiády. Jeho narozeniny shodou okolností připadly na 27. července.

Zahajovací ceremoniál OH
zdroj: ČTK/AP autor: Jae C. Hong

"Dnes má můj táta narozeniny," řekl Boyle. "Když jsem tuhle práci vzal, bylo to z mnoha důvodů. Žiji v Londýně, ale měl jsem na paměti i důvěru, jež do mne byla vložena," dodal režisér Trainspottingu a Milionáře z chatrče.

Zahajovací show se chystala tři roky. Jedním z důvodů, proč Boyle vzal přípravy na svá bedra, byla láska jeho otce k olympijským hrám. "On byl šíleným fanouškem. Vážně šíleným. Celou noc mohl sledovat olympiádu třeba z Mexika nebo odkudkoli. Bohužel zemřel před osmnácti lety," vysvětlil Boyle.

Boyle je prý nadšen, že mohl být zodpovědný za událost, která se již nikdy nebude opakovat. Řekl, že ceremoniál, který se ze "zelené půdy" přerodil do digitální éry sociálních sítí skrze průmyslovou revoluci, byl pokusem prozkoumat, kam se budou ubírat budoucí kroky Anglie a jaké je jejich současné světové postavení. "Před sto lety jsme byli vším. Ale teď přichází změna a my se musíme jako Velká Británie naučit najít si ve světě nové postavení," dodal režisér.

Důležitou součástí ceremoniálu byli i dobrovolníci. "Představovali nejlepší z nás. Tančili srdcem," řekl Boyle. Zřejmě největším překvapením zahajovacího programu bylo vystoupení britské královny Alžběty II., jež si v předtočené scénce zahrála sama sebe po boku Jamese Bonda v podání Daniela Craiga. "Zvládla to při prvním záběru. Je to profesionálka," popsal ředitel oddělení dramatických pořadů BBC Nicholas Brown.

Zdroj
ČT sport, Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články