Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Profil sportu: Rychlostní kanoistika

Olympijskou kanoistiku lze rozdělit podle různých kritérií. To základní je jasné – na hladké vodě se jezdí rychlostní kanoistika a na divoké vodní slalom. Ale lze také rozdělit dva typy lodí. Nejjednodušší je to podle pádla. Pokud má jeden list, jedná se o kánoi, pokud dva, jde o původně eskymácký kajak.

Ačkoliv nejstarší dochovaná zmínka o lodi typu kánoe je stará přes šest tisíc let, kanoistika se do programu OH dostala poprvé až v roce 1936 v Berlíně a i pro české reprezentanty to byla premiéra nadmíru úspěšná. Není divu. Historii tohoto sportu u nás začal psát už legendární Josef Rössler-Ořovský.

Vodní skauting se stal oblíbenou kratochvílí a líhní sportovních hvězd. Václav Motl a Zdeněk Škrland triumfovali v deblkánoi na deset kilometrů a Vladimír Syrovátka s Janem Brzákem-Felixem na kilometrové trati. Nebýt tragických okolností druhé světové války, mohl být dnes Jan Brzák-Felix mezi legendami světového sportu. V roce 1948 dokázal zvítězit ve dvojici s Bohumilem Kudrnou a ještě přidal stříbro v Helsinkách. Také Josefa Holečka okradla válka o jedny olympijské hry. Triumfu se tak dočkal na kilometrové trati až v Londýně a obhájil ho ještě o čtyři roky později v Helsinkách.

Dlouho pak nezdolný optimista žertoval o tom, že vědět předseda kanoistické federace, že za své medaile dostal motorku a zvětšovací přístroj, jako zapřísáhlý příznivec amatérismu nechal dodatečně diskvalifikovat. Do galerie triumfů patří ještě František Čapek, který v Londýně vyhrál závod na deset kilometrů, ale po Helsinkách bohatá žíla českých kanoistických medailí vyschla.

Až v Atlantě v roce 1996 dokázal na úspěchy českých vodních skautů navázat Martin Doktor. Byl to úžasný triumf rodinného týmu, který Martina doprovázel na olympijské hry. Na Lake Renier byl Doktor neporazitelný a z Atlanty si odvezl hned dvě zlaté medaile. V závodech na 500 i 1000 metrů.

V Londýně se bude o medaile v rychlostních disciplínách bojovat na kanálu Eton Dorney nedaleko zámku Winsdor. Začíná se 6. srpna, ale první finálové závody jsou na programu až o dva dny později. Organizátoři také trochu pozměnili program her ve srovnání s Pekingem. Místo závodu na 500 metrů se pojedou pouze supersprinty na 200 metrů. Jinak ve hře zůstává 12 medailových sad. Osm z nich si rozdělí muži a čtyři ženy. Český tým budou reprezentovat dvě lodě. Čtyřkajak ve složení Davídek, Dostál, Havel a Trefil (s náhradníkem Součkem) a také deblkanoisté Radoň a Dvořák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články