Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Profil sportu: Silniční cyklistika

Cyklistika patří k moderním olympijským hrám už od jejich počátku v roce 1896. Málokdo ví, že hned dva dny po běžcích vyrazilo na trať mezi Aténami a Maratónem také sedm cyklistů. Ovšem v jejich případě se začínalo v Aténách. V Maratónu musel každý podepsat prezenční listinu a cíl byl opět na olympijském stadionu po 87 kilometrech. Vítězem se stal domácí cyklista Aristidis Konstandinidis. Celkem se v Aténách závodilo v šesti cyklistických disciplínách.

Každá země je limitována pěti muži a čtyřmi ženami (z toho maximálně dva muži a dvě ženy pro časovku). Londýnský program má 18 medailových závodů. Ty lze rozdělit do čtyř částí. Závody na silnici, dráze, horská kola a BMX. Celý cyklistický program zahájí muži (celkový počet: 147), kteří v sobotu 28. července odstartují před Buckinghamským palácem svůj závod na 250 kilometrů, který je zavede směrem na jihozápad až do Gilfordu a pak se vrátí zase zpátky.

Na stejné trati, ovšem pouze 140 kilometrů pojedou v neděli také ženy (65). 1. srpna pak 40 mužů (44 km) a 25 žen (29 km) nastoupí k olympijské časovce. Její start i cíl je před původním královským palácem v Hampton Court.

Češi mají mezi silničními cyklisty hned dvě želízka v ohni - Rodáka z Kyjova Jana Bártu z klubu NetApp a ostřílenějšího, šestadvacetiletého Romana Kreuzigera, který se poohlíží po jiném angažmá, než je kazašská Astana. Jeho největším úspěchem byla zatím účast na olympiádě v Pekingu, kde skončil na 44. místě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články