Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Zabránit 11. září. Olympijský Londýn střeží i střely země-vzduch

Londýn – Bezpečný průběh jubilejních XXX. letních olympijských her budou zabezpečovat i střely země-vzduch. Rakety typu Rapier rozmístila na šesti místech Londýna britská armáda, a to i přes odpor některých obyvatel britské metropole. Podle velvyslance ČR ve Spojeném království Michaela Žantovského se tak ostrované chrání před případným teroristickým útokem podobným tomu, jaký zažil New York v roce 2001.

Střely Rapier
zdroj: Wikipedia.de autor: Nirazul

První informace o zájmu britské armády ochránit bezpečnost olympijských her i systémem protivzdušné obrany unikly na veřejnost na konci dubna. Plány na rozmístění střel země-vzduch vyvolaly také odpor u tisícovky londýnských rezidentů ze čtvrtí Fred Wigg Tower a Leytonstone, v jejichž blízkosti měly být zbraně instalovány.

Podle vyjádření generála Nicka Parkera bylo ovšem rozhodnutí o nasazení raket typu Rapier vyneseno "na nejvyšší politické úrovni". Ministr obrany Philip Hammond uvedl, že pozemní systém protivzdušné obrany je jen jednou součástí komplexního, vícestupňového plánu vzdušné bezpečnosti, který má "zajistit bezpečnost a odradit svou silou".

Jak navíc upozornil český velvyslanec ve Spojeném království Michael Žantovský, dosud nikdo nepotvrdil, že by měla londýnská olympiáda čelit nějakému konkrétnímu bezpečnostnímu ohrožení. "Nevíme o tom, že by existovala konkrétní a specifická hrozba bezpečnosti olympijských her," konstatoval. "Organizátoři se ale samozřejmě připravují na všechny eventuality a raději opatření přeženou, než aby později litovali."

Střely Rapier jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně a slouží ke zneškodnění nepřátelských letadel, vrtulníků nebo raket. Britská armáda je využívá například k letecké obraně atlantského souostroví Falklandy.

 24 000 mužů v ulicích, vojenské lodě na Temži

Střelami země-vzduch ovšem zabezpečení olympijského Londýna nekončí. Na Temži budou v pohotovosti britské válečné lodě a do ulic osmimilionového města vyrazí dohlížet bezmála 24 000 příslušníků armády a policie. Celých 7 500 mužů je pak určeno jen k tomu, aby prověřovali a vyhledávali potenciální hrozby útoků.

Podle Žantovského by ovšem byla chyba nad pozorností upřenou na bezpečnost olympiády přemítat. "Angličané jsou velmi systematičtí a místní organizační výbor a další britské instituce včetně vládních institucí tomu věnovali značnou pozornost během posledních dvou let," dodal s tím, že je Londýn na olympiádu všestranně připraven. "Připravujeme se na slavnost, nepřipravujeme se na válku," uzavřel Žantovský.

Zdroj
ČT24, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články