Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Ministerstvo radí necestovat do Londýna během OH autem

Praha – Všichni návštěvníci Londýna během olympijských her by měli zvážit, zda chtějí do Velké Británie cestovat autem. Ministerstvo zahraničí i česká ambasáda na tiskové konference varovali před přísnými kontrolami na hraničních přechodech a přetíženou dopravou v centru metropole. Podle britských úřadů by návštěvníci měli ve městě použít spíše hromadnou dopravu, nejlépe se však přesouvat pěšky nebo na kole. Velká koncentrace turistů totiž pravděpodobně mnohé spoje zpozdí. "Přesto je ale infrastruktura Londýna na vysoké úrovni a nemám strach, že by se návštěvníci nedostali tam, kam chtějí," sdělil velvyslanec v Británii Michael Žantovský.

Ilustrační foto
zdroj: ISIFA/Capital Pictures autor: Chris Joseph

Už tak značně vytížená doprava v britské metropoli může během olympiády očekávat značnou zatěžkávací zkoušku. Během her přibudou tři miliony pasažérů denně. "Pokud není nutné používat hromadné dopravní prostředky, Britové doporučují dojít pěšky nebo použít kolo a počítat s tím, že pokud pojedeme dopravními prostředky, tak ta cesta může trvat podstatně déle než běžně," uvedla ředitelka právní a konzulární sekce ministerstva Jana Reinišová.

Pokud se lidé rozhodnou odcestovat do Londýna vlastním autem, kromě nezvyklé jízdy vlevo je čeká také poplatek za průjezd centrem města. Částka na jeden den činí 8 liber. Na hlavních dálničních tazích okolo Londýna navíc město vyčlenilo jeden pruh pouze pro oficiální delegace během her. Situaci by nicméně mohli ulehčit samotní Londýňané. Značná část z nich se totiž po dobu olympiády chystá hlavnímu městu spíše vzdálit – to se může pozitivně projevit na provozu i kapacitě hromadné dopravy.

Během olympiády budou pracovníci české ambasády osobně k dispozici na svém úřadu každý pracovní den od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 16:00. Pro turisty a sportovní fanoušky bude zřízena také krizová linka pro neodkladné případy. Konzulát nicméně doporučuje, aby se při akutních problémech lidé nejdříve pokusili kontaktovat britskou policii na čísle 999 (nebo 101 - pro méně závažné případy).

Zapomínat by se podle konzulátu nemělo ani na základní procedury už před cestou – zajistit si platné doklady, případně jejich kopie a nezapomínat ani na pojištění. Pro běžné ošetření by si lidé měli vystačit s Evropským pracovním průkazem. "Pokud je ale něco zásadnějšího nebo nutnost někde něco doplatit v hotovosti, vždy je lepší mít zdravotní cestovní pojištění," dodala Reinišová. Na jednotlivá sportoviště britské úřady povolují pouze jedno osobní zavazadlo, které se vejle na klín nebo pod sedadlo. Návštěvníci si mohou přinést tekutiny pouze o množství 1 dcl, v areálu ale bude možnost si vodu načepovat, případně zakoupit. "Upozorňujeme na to, že britská policie je velmi nekompromisní a dohadování může zbytečnou konfrontaci ještě ztížit," zmínila ředitelka sekce ministerstva.

Ambasáda v Londýně bude zajišťovat všechny obvyklé služby všem, kteří se na ni obrátí. Úřad může vydat náhradní cestovní doklad, v případě problémů zkontaktovat příbuzné v ČR nebo poskytovat poradenské služby. "Nemůžeme poskytovat právní služby, nahrazovat pátrání po nezvěstných nebo hradit peněžní částky, nicméně můžeme v těchto věcech poradit," dodala Reinišová.

Konzulární úřad zřídí také kontaktní místnost pro návštěvníky přímo v Českém olympijském domě ve čtvrti Islington kousek od Emirates Stadium, domovského stadionu fotbalového Arsenalu. Právě kmenový hráč "kanonýrů" Tomáš Rosický nebo brankář konkurenční Chelsea Petr Čech mimo jiných zavítají do zřízeného centra, které se poprvé zpřístupní také fanouškům. Vedle zázemí pro sportovce i fanoušky nabídne i zábavu v podobě koncertů skupin Monkey Business, Charlie Straight nebo Toxique, ale také virtuální ateliér s díly českých umělců. Dům slavnostně otevře 27. července prezident Václav Klaus. "Olympijský dům bude největší, který jsme kdy v historii měli," uvedl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Hrubec.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články