Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Olympijská pochodeň začne svou pouť po Británii v Cornwallu

Londýn - Olympijská pochodeň začne před hrami v Londýně svou pouť po Británii příští rok na nejzápadnějším výběžku Anglie v místě zvaném Konec země v Cornwallu. Organizátoři her také zveřejnili trasu 8 000 mil (12 000 kilometrů) dlouhé cesty olympijské pochodně po Spojeném království. Oheň dorazí z kolébky olympijských her Řecka přesně za rok 18. května. Den nato se z pobřeží v Cornwallu vydá na 70 dnů trvající pouť po celé zemi. Pochodeň ponese 8 000 běžců a uběhnou s ní 8 000 mil.

Podle organizátorů by měli pokrýt takřka celý stát. Budou míjet přírodní i historické památky a velká města jako Manchester, Birmingham, Cardiff a Edinburgh. Navštíví tak nejen Anglii, ale i Skotsko, Wales a Severní Irsko. Pochodeň zavítá i do nejodlehlejších částí včetně ostrovů Shetlandy, Orkneje, Jersey, Guernsey a Man.

Nakonec dorazí do Londýna, kde bude asi týden. Nakonec ji poslední běžec přinese 27. července 2012 na olympijský stadion na zahajovací ceremoniál. "Olympijský oheň bude zářit ve všech oblastech Británie a ukáže to nejlepší, co na nás je a kde žijeme," řekl šéf organizačního výboru Sebastian Coe.

Při minulých olympijských hrách pochodeň putovala po řadě zemí, ale její trasu do Pekingu přerušili v Británii, Francii i USA aktivisté hájící lidská práva v Číně. Mezinárodní olympijský výbor se tak rozhodl - i kvůli finančním nákladům - mezinárodní štafetu s olympijskou pochodní zrušit.

 

 
Opatření platí od zimních olympijských her v roce 2014 v Soči, ale organizátoři v Londýně již dříve uvedli, že pochodeň bude nesena jen po britském území. Jedná se jen o možnosti, že by krátce zavítala do hlavního města sousedního Irska Dublinu. Pochodeň navrhli londýnští výtvarníci Edward Barber a Jay Osgerby. Veřejnosti ale bude představena až příští měsíc.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články