Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z Ruska do NHL? Až od 28 let, navrhuje Fetisov

Moskva - Mladým ruským hokejistům by tamější úřady a hokejový svaz mohly zakázat odchod do NHL. Do zámořských hokejových soutěží by ruští hráči nově mohli odcházet až v osmadvaceti letech. Oznámil to bývalý kapitán sovětské sborné a nynější senátor Vjačeslav Fetisov, který již k problematice navrhuje novou právní úpravu.

Vladimir Putin a Vjačeslav Fetisov na hokejovém tréninku v Soči
zdroj: ČTK/AP autor: Alexei Nikolsky

Fetisova prý k tvrzení vyprovokoval údajný odchod čtyřicítky mladých ruských hráčů do severoamerických hokejových soutěží. "Zavolal mi šokovaný Igor Kuperman [ruský sportovní novinář a historik, pozn. aut.], že asi čtyřicet ruských hráčů odchází do různých severoamerických soutěží," říká Fetisov.

"Třiadvacetiletý Panarin dostává možnost odjet do NHL, protože u nás nemáme žádná pravidla pro odchod hráčů!" diví se Fetisov. "Nechápu, jak mohou ti nejtalentovanější ruští hráči, na které fanoušci chodí a těší se na ně, jet pryč," zlobí se bývalá ruská hokejová hvězda, že po skončení mistrovství světa v Praze do NHL míří například členové stříbrného týmu Jevgenij Medvěděv nebo zmíněný Artěmij Panarin.

"Dříve jsem prosadil zákon, který by umožnil, aby se liga i národní tým orientovaly na pracovní zákon," popisuje své plány Fetisov. "Pravidlo, jaké nyní navrhuji, by bylo neprůchodné. Aby fungovalo, musí se změnit pouze jedna věta - hráč působící v daném klubu by se neřídil pouze pracovním zákonem, ale i dalšími dokumenty," uzavírá Fetisov.

"Touto legislativou bychom umožnili, aby se pro hráče uzavřela možnost odejít z ligy do té doby, než by dospěli do statutu volného hráče, to je do jejich osmadvaceti let," navrhuje senátor. 

Sám Fetisov směl odejít do zámoří až po uvolnění poměrů v Sovětském svazu v roce 1989, kdy mu bylo 31 let. V NHL hrál nejprve za New Jersey, s Detroitem pak dvakrát získal Stanley Cup.

Zdroj
ČT sport, ČTK, rsport.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články