Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Senzace. Hokejová osmnáctka vyřadila ve čtvrtfinále MS Kanadu

Česká hokejová osmnáctka se postarala o obrovské překvapení, když ve čtvrtfinále mistrovství světa porazila Kanadu 2:1. Češi vedli zásluhou Matěje Blümela a Petra Čajky, necelých sedm minut před koncem snížil Dellandrea, ale víc už "Javorové listy" nestihly. V brance se blýskl skvělým výkonem Lukáš Dostál, který kryl 33 střel. Národní tým teď narazí na USA.

Radost hokejových mladíků
zdroj: HHOF-IIHF autor: Steve Kingsman

"Je to neuvěřitelný pocit, stále tomu nemohu uvěřit. Pomohlo nám to, že jsme byli za outsidery. Ničeho jsme se nebáli a vlétli na ně po hlavě," prohlásil Matěj Blümel. "Byl to asi náš nejlepší zápas na turnaji. Snažili jsme se hrát výborně do obrany, ale zároveň aktivně. Důležité bylo, že jsme se v první třetině dostali do vedení," dodal asistent Tomáš Martinec.

"Konečně jsme ukázali tvář, kterou jsme chtěli mít pořád. Právě tak jako dnes jsme chtěli hrát pořád. Konečně jsme padali do střel, dohrávali souboje a vyplatilo se nám to," radoval si útočník Jakub Lauko.

Svěřenci kouče Davida Bruka, kteří si proklestili cestu do vyřazovacích bojů ze základní skupiny B až z poslední postupové čtvrté příčky, se po celý zápas opírali o vynikající výkon brankáře Dostála. Sami ale byli aktivní i směrem dopředu a první třetinu vyhráli na střely mezi tyče jasně 14:7.

Dostál se poprvé vyznamenal v sedmé minutě proti Foudymu, následně čeští mladíci nevyužili první přesilovku, ale nedlouho po jejím skončení otevřel v polovině 12. minuty po přečíslení dvou na jednoho skóre Blümel. Další přesilovka v českém podání přišla vniveč, ještě před přestávkou pak Dostála zachránila tyč při zakončení McBaina.

Ve druhém dějství se Dostál vyznamenal proti Velenovi, před polovinou utkání pak pro Brukův tým přišly hodně krušné chvilky při vyloučeních Zábranského a Blümela, jejichž tresty na sebe prakticky navazovaly. Stav se však neměnil ani o něco později po střele McBaina, jenž znovu orazítkoval pouze brankovou konstrukci.

Takřka přesně v polovině třetí části přišel důležitý moment, po němž přes šest a půl tisíce diváků začínalo tušit, že je blízko k senzaci. Čajka, jenž asistoval u vedoucí trefy, dostal puk nad kruhy, měl před sebou sice tři soupeře, přesto si ale našel prostor k zakončení a Rodrigue inkasoval podruhé.

Zámořský favorit, který vyhrál všechna čtyři utkání základní skupiny, pak přečkal bez další úhony oslabení a nadechl se k náporu, který umocnilo snížení Dellandrey z 54. minuty. O chvilku později napálil McShane tyč. Rozhodnout mohli Střondala a při power-play Kanady Pekař, ale stav se přes možnosti i na druhé straně hřiště už nezměnil.

Češi tak mají možnost dosáhnout na první cenný kov od stříbra z roku 2014 z šampionátu ve Finsku. O jistotu medaile se utkají v semifinále s Američany, kteří díky třetí třetině (4:0) přehráli Rusko jasně 5:1. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko a Finsko. Švédové deklasovali Slováky 6:1, Finsko si přesvědčivě poradilo s Běloruskem 5:2.

Výsledky mistrovství světa hokejistů do 18 let v Rusku

Čtvrtfinále:

Kanada - ČR 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Dellandrea (McShane, Tychonick) - 12. Blümel (Čajka, Pekař), 51. Čajka (Pekař, Blümel). Rozhodčí: Mollard (Švýc.), Vikman - Nikulainen (oba Fin.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 6 530.

Sestava ČR: Dostál - Zábranský, Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek - Lauko, Jeník, Kvasnica - Pekař, Čajka, Blümel - Gajarský, Střondala, Plášek - Sklenář, Kropáček, Pytlík. Trenéři: Bruk, T. Martinec a Studnička.

Rusko - USA 1:5 (0:1, 1:0, 0:4)

Branky: 23. Ischakov - 9. Caufield, 53. Farabee, 58. Wahlstrom, 59. Wise, 60. Hughes.

Švédsko - Slovensko 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)

Branky: 40. a 58. Berggren, 6. Westfält, 30. Pasic, 35. D. Gustafsson, 46. Wernblom - 38. Dlugoš.

Finsko - Bělorusko 5:2 (3:0, 2:1, 0:1)

Branky: 2. L. Aaltonen, 11. Kakko, 15. Moilanen, 28. Nousiainen, 36. Nordgren - 22. Alistrov, 42. Usov.

O udržení - 1. zápas:

Švýcarsko - Francie 5:2 (1:1, 4:0, 0:1)

Branky: 3. Kohler, 24. Tanner, 29. Barandun, 32. Patry, 40. Sopa - 4. Quattrone, 48. Allais.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články