Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi znovu končí už ve čtvrtfinále. Proti Rusům se prosadit nedokázali

Paříž – Čekání české reprezentace na zisk medaile ze světového šampionátu bude pokračovat. Národní tým podruhé v řadě na mistrovství světa končí už ve čtvrtfinále, v němž ho tentokrát zdolalo Rusko. Svěřenci trenéra Josefa Jandače favorizované sborné podlehli 0:3 a potvrdili, že se jim proti tradičnímu rivalovi v poslední době vůbec nedaří.

Rus Nikita Kučerov se raduje z gólu v síti Pavla Francouze
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Zklamané a smutné tváře na střídačce i na ledě. Čeští hokejisté na mistrovství světa končí opět předčasně a znovu tak prodloužili nejdelší čekání na medaili na šampionátech v samostatné historii. Cenný kov naposledy získala reprezentace v roce 2012 a její šance na ukončení černé série letos uťali Rusové.

Naděje proti soupeři, s kterým prohrál i poslední čtyři zápasy, odfoukla národnímu týmu už první třetina, v níž se prosadili Dmitrij Orlov a Nikita Kučerov. Češi sice měli během střetnutí celou řadu příležitostí, jenže je buď zastavil spolehlivě chytající Andrej Vasilevskij nebo tyč.

Češi tak z Paříže pojedou domů s bilancí pěti výher a tří porážek. Rusové se naopak vrátí po jednom duelu do Kolína nad Rýnem, kde je čeká střetnutí s Kanadou, nebo domácím Německem. "Neudělali jsme klíčové utkání, nesehráli ho, vypadli jsme ve čtvrtfinále a to je vždy neúspěch. Jsme zklamaní, naštvaní, mrzí nás to, ale tak to je," řekl Jandač.

Zklamání českého týmu může být o to větší, že start do utkání měl výborný. Na favorita vlétl ve velkém stylu a Rusové v úvodních minutách působili zakřiknutě. Z převahy resultovaly také šance. Jako první vážněji Vasilevského prověřil Tomáš Plekanec. Ještě větší příležitost pak měl David Pastrňák, jenž hledal ještě lépe postaveného Romana Červenku, který však puk minul.

Rusové se začali probírat až kolem desáté minuty, k čemuž jim pomohlo i vyloučení českého týmu. A hned první pořádná šance sborné volala po gólu. Plotnikovovy pokusy ale zastavili vlastním tělem na brankové čáře čeští hráči.

Český tým díky tomu přesilovku přežil, ovšem v deváté minutě Rusové přeci jenom udeřili. Dmitrij Orlov si dobře převzal křižný pas, pohrál si s Vladimírem Sobotkou, objel ležícího Radka Gudase a puk poslal přesně k tyči branky Pavla Francouze, který dostal přednost před Petrem Mrázkem.

I Jandačova družina dostala vzápětí výhodu přesilovky, v níž neuspěl v dobré pozici Vladimír Sobotka. To Rusové už další početní výhodu, v níž mají úspěšnost více než 50 procent, využít dokázali. Jevgenij Kuzněcov se po samostatné akci dostal až za branku, odkud přihrál na Nikitu Kučerova, jenž zamířil nad Francouzovo rameno.

"Vždycky se dá něco dělat, vždycky se to dá chytit. Ale musím říct, že to byly krásné střely k tyčkám. Je vidět, že tak dobří hráči nejsou v NHL nadarmo. A dneska to ukázali," uvedl Pavel Francouz.

Reprezentace do konce první třetiny mohla ještě odpovědět, když dvakrát zahrozil Pastrňák a blízko byl v závěru Jakub Voráček, který rozezvučel tyč. Vasilevskij však stále zůstával nepřekonaný.

Ve druhé třetině mu navíc ubylo vážnější práce, jelikož Rusové už Čechy do vyložených šancí příliš nepouštěli. Větší vzruch před Vasilevským tak vyvolaly pouze rány Jana Rutty a hlavně pak samostatný průnik Robina Hanzla, po kterém se ruský brankář musel činit.

Sborná naopak i nadále dělala reprezentaci v útočné fázi velké potíže. Proti bombě Artěmij Panarina musel zasáhnout Francouz, při otočce Valerije Ničuškina kolem branky zase na čáře zasahoval jeden z českých hráčů. Vše pak vyvrcholilo v závěru druhé dvaceminutovky, kdy Panarin orazítkoval tyč.

"Od druhé třetiny bylo těžké se dostávat k jejich brance. Mohli si dovolit hrát víc vzadu. Ale my jsme dobře bruslili, prvních patnáct minut lépe než oni. Škoda mé tyčky v přesilovce na konci první třetiny. Kdyby se puk odrazil do brány, mohl to být jiný zápas," řekl Voráček.

Naděje Čechů však v té době ještě žila a přežila i obrovské příležitosti na začátku třetí části Jevgenije Dadonova, který se při přesilovce zjevil sám před Francouzem, a Sergeje Andronova, jehož český brankář vychytal skvělým zákrokem.

Moment, který však národní tým zlomil, přišel v třiapadesáté minutě. Panarin chvíli před tím sice nedal samostatný únik, ale o chvíli později mu nalil Kučerov a lídr kanadského bodování světového poháru zacílil přesně.

Rusové pak závěr zápasu naprosto ovládli. Na Češích byl vidět zmar a do konce zápasu už si větší příležitost nevypracovali. "Na konci jsme už riskovali a oni nám chodili do přečíslení. Ve třetí třetině to ale nebylo ono. Chtěli jsme si vytvořit tlak, ale měli jsme jen pět střel," řekl kouč Jandač.

ČR - Rusko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Orlov (Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuzněcov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuzněcov). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Wehri (Švýc.) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 6209.

ČR: Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Šulák, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Jan Kovář, Sobotka - Pastrňák, R. Hanzl, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, Plekanec, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Zub, Orlov, Provorov - Ničuškin, Andronov, Tělegi - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Barabanov, Kuzněcov, Plotnikov - Tkačov. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články