Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi znovu otočili duel s Finskem, obrat dokonal v nájezdech Hanzl

Paříž – Národní tým se dokázal po špatném začátku vrátit do utkání proti Finsku, když čeští reprezentanti smazali v závěru tříbrankovou ztrátu z první třetiny a nakonec zvítězili po samostatných nájezdech 4:3. Vyrovnání zařídil první brankou na turnaji Jan Kovář, v nájezdech vstřelil jediný gól Robin Hanzl svým bekhendovým blafákem. Hlavní kaňkou zápasu je ale zranění kapitána Jakuba Voráčka, který odstoupil po tvrdém naražení na mantinel.

Jan Kovář se raduje z vyrovnávací branky proti Finsku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Českým reprezentantům se povedl proti Finsku další obrat. Poté, co na Českých hokejových hrách otočili duel z 0:2 na 3:2, smazali tentokrát dokonce tříbrankový náskok Seveřanů a v nájezdech přidali bod navíc. Vstup do utkání se Čechům vůbec nevydařil, první dvě branky inkasovali do třetí minuty a vedení Finů navýšil Lajunen ve čtrnácté minutě. Češi navíc přišli o kapitána Voráčka, který odstoupil v závěru první třetiny po tvrdém naražení zezadu na mantinel od Osaly.

K obratu nakonec zavelel až ve třetí části nejprve Horák v přesilové hře, v závěru se tvrdou ránou prosadil obránce Gudas a prodloužení si vynutil v 59. minutě Kovář, který protrhl střeleckou smůlu na turnaji. V nájezdech se činil brankář Mrázek, který vychytal finské střelce a výhru českému týmu pak přisoudil Hanzl, který v nájezdu použil své oblíbené zakončení.

Pokud chtěli Češi navázat na povedený zápas proti Bělorusku, určitě si představovali proti Finům lepší začátek, než jaký museli v prvních minutách strávit. Neuběhla ještě ani jedna minuta hry a Seveřané se radovali z první vstřelené branky. Česká obrana úplně zapomněla na volného Filppulu, který dorazil kotouč do odkryté sítě.

Brankář Mrázek si pořádně ještě ani nesáhl na puk a ve třetí minutě inkasoval podruhé. Jaakolovu střelu si totiž Kempný srazil ze vzduchu obloučkem do vlastní branky. Až při další šanci Puljujärviho si český gólman připsal zákrok. Návrat do zápasu mohl z českého pohledu zařídit v přesilové hře Horák, ale jeho teč po střílené přihrávce Voráčka pokryl Korpisalo.

Zaskočené Čechy pak ještě více uzemnil Lajunen, který ve čtrnácté minutě zvýšil už na 3:0 pro Suomi. Rychlý sled branek viditelně otřásl českou hrou a reprezentaci vysvobodila z letargie až přestávka. Do dalšího průběhu utkání už ale nenastoupil Voráček, který zůstal otřesen po tvrdém naražení na mantinel, o které se postaral Osala.

"Byl to šílený zápas. Špatně jsme začali a pro nikoho to nebylo příjemné. Na druhou stranu jsme dělali chyby, které byly potrestané. Nevím, zda to bylo špatnou koncentrací. Cením si ale toho, že po takovém začátku a po takovém vývoji se mužstvo zmobilizovalo, zabojovalo a dokázalo zápas vyrovnat a na penalty vyhrát," řekl kouč Jandač.

"Začaly to dvě střely - dva góly, což samozřejmě není nic příjemného pro mě jako gólmana, ale ani pro kluky. Myslím, že od Finů to byly tři náhodné góly; jednou se to tam odrazilo od Michala Kempného, pak zase od Kuby Krejčíka. Po první třetině 0:3, to nebylo nic příjemného. Nepovedl se nám začátek, ale naštěstí ten zápas nakonec dopadl, jak dopadl," řekl Mrázek.

Herní projev národního týmu se postupně přeci jen zvedl a ve výborných šancích se objevil nejprve Kovář, kterého v přečíslení vybídl přistrčením Radil, a poté se snažil Plekanec dorazit ze vzduchu vyražený puk po střele Pastrňáka. Korpisalo však zůstal neprůstřelný i po další příležitosti mladého útočníka z Bostonu.

Češi se hnali za prvním gólem, který by je nastartoval, ten ale ne a ne přijít. Snažení navíc přibrzdil Radilův faul a v následné šanci mohl znovu zvýšit skóre Pyörälä, ale z dorážky se netrefil. Pro český tým mohlo být ještě hůř po tečované střele Hietanena, která orazítkovala tyč. Mezírky v české obraně navíc skoro potrestal Puljujärvi.

Snížit mohl Kovář v početní výhodě, ale ani nadvakrát neukončil střeleckou smůlu na turnaji. Český tlak nakonec vygradoval v přesilové hře, při které se otočil s pukem Pastrňák a po jeho přihrávce prostřelil finského brankáře Horák. Další snížení měl na hokejce Hanzl, ale nastřelil jen horní tyč.

V hektickém závěru se však Češi přeci jen dočkali vyrovnání. Snížení zařídil tvrdou střelou Gudas a v předposlední minutě se první branky dočkal Kovář. V prodloužení mohl rozhodnout ujíždějící Aho, ale Mrázka nepřekonal. Český brankář se poté činil i v samostatných nájezdech, ve kterých kryl tři finské pokusy. Na druhé straně se trefil Hanzl a rozhodl o českém vítězství 4:3. "Je parádní, že se takhle povedlo zápas otočit a vyhráli jsme na nájezdy. A že já jsem dal ten nájezd, to je úplně super," radoval se Hanzl.

Skupina B: ČR - Finsko 4:3 po sam. nájezdech (0:3, 0:0, 3:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 48. Horák (Pastrňák, Červenka), 58. Gudas (Krejčík, Řepík), 59. Jan Kovář (Pastrňák), rozhodující sam. nájezd R. Hanzl - 1. V. Filppula (Aho, Rantanen), 3. Jaakola (Rantanen,, V. Filppula), 14. V. Lajunen (Pihlström, J. Aaltonen). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Reneau - Ritter (oba USA), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 3:5, navíc Osala (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8112.

ČR: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Rutta, Jeřábek, Krejčík - Pastrňák, Plekanec, J. Voráček - Radil, Jan Kovář, Červenka - Řepík, P. Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala - Rantanen, Aho, V. Filppula - Savinainen, Pihlström, J. Aaltonen - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články